19.7 C
Komló
2024. május 23.
spot_img
KezdőlapHírekA minimálbérhez igazították az önkormányzati lakások jövedelemhatárait

A minimálbérhez igazították az önkormányzati lakások jövedelemhatárait

Komló – Csütörtökön szavazott a testület az új lakásrendeletről, amely hamarosan hatályba lép.

Korábban a nyugdíjminimum százalékos arányában határozta meg az önkormányzat a bérlakások jövedelemhatárait. Ez az összeg jóval alacsonyabb volt a jelenlegi módosításban szereplőnél. A most elfogadott rendeletmódosítás értelmében a minimálbérhez kötik majd a díjakat, mivel ennek összege évente változik. Az elfogadott módosítást követően többen tudnak majd pályázni a lakásokra.

Az új rendelet értelmében, családos kérelmezőnél, a gyermek nélküli párokat is ideértve a havi rendszeres nettó egy főre jutó jövedelemhatár a garantált bérminimum összegének bruttó 50%-a. Ami 130 ezer forintot jelent fejenként. Távfűtéses lakás esetében ez az összeg 162 500 forint per fő. Ez annyit jelenti, hogy aki ezeknél az összegeknél többet keres havonta az nem jogosult önkormányzati lakásra.

Egyedül élőknél 182 ezer forintra, távfűtéses lakás esetén 227 500 forintra módosultak a jövedelemhatárok. Továbbá, ha a családban tartós beteg vagy fogyatékos hozzátartozó él további 10%-al emelkedik az összeg. Részletesen az előterjesztés végén lévő táblázat mutatja az összegeket.

A táblázat kattintásra nagyítható.

Haladékot kapnak a tartozással rendelkezők

Az infláció, az elhúzódó koronavírus járvány, és az energiaárak emelkedése miatt külön méltánylást érdemlő esetekben engedélyezhetik új bérleti szerződések megkötését akkor is ha a bérlőnek tartozása van. A megkötött szerződés legfeljebb 6 hónapra szólhat, és a bérlőnek vállalnia kell, hogy ez idő alatt rendezi a fennálló tartozását.

Újra pályázhatnak azok is akik korábban már rendelkeztek lakásbérlettel

Több olyan élethelyzettel találkoztak a döntéshozók, ahol segített volna egy lakás, de a korábbi, akár 20-25 évvel ezelőtt megszűnt lakásbérlet miatt a kérelmezőt automatikusan kizárták. A hasonló eseteket mostantól egyénileg elbírálhatják.

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más