17.7 C
Komló
2024. május 23.
spot_img
KezdőlapHírekA GDP a padlón, sok az elvándorló

A GDP a padlón, sok az elvándorló

Dél-Dunántúl – Szegény és egyre üresebb a régiónk.

 

Két friss statisztika is bizonyítja, hogy nem megy valami jól a Baranya, Tolna és Somogy megye alkotta régiónak. Az Eurostat 2019/2018-as adatai szerint a következő két területen állunk nagyon rosszul:

  •  összesen 20 olyan régió van az EU-ban, ahol az uniós átlag 50 százalékát sem éri el az egy főre eső GDP, ebből négy Magyarországon van: Észak-Alföld (az uniós átlag 43 százalékával), Dél-Dunántúl (45 százalék), Észak-Magyarország (46 százalék) és Dél-Alföld (48 százalék).
  • Három magyarországi is van a 15 leggyorsabban elnéptelenedő európai régió között: a Dél-Alföldön, Dél-Dunántúlon és Észak-Magyarországon is 6 százalékot meghaladó mértékben csökkent a lakosság száma 2009 és 2018 között. De nem az alacsony születésszám vagy a magas halálozási arány, hanem az elvándorlás miatt.

Vagyis: aki teheti, elköltözik innen és máshol keres megélhetést, akik pedig maradnak, rosszabbul élnek, mint az ország többi megyéjében (az említett hármon kívül). Ami a GDP-t illeti: az eredmény nem túl meglepő annak fényében, hogy 2018-ban Baranya például továbbra is tökutolsó volt ipari termelésben…

 

 

Forrás: napi.hu

Pedig az elmúlt években ömlött az uniós pénz nemcsak a megyébe, de az egész régióba. Úgy látszik, egyelőre ez sem elég a felzárkózáshoz.

 

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más