kedd, május 17, 2022
KezdőlapHírek16 milliót különítenek el a Juhász Gyula utcai beruházás hibáinak javítására, perelhetik...

16 milliót különítenek el a Juhász Gyula utcai beruházás hibáinak javítására, perelhetik a tervezőt

Komló – Több, elsősorban tervezési hiányosságokból adódó hiba miatt plusz forrásokat kell elkülönítenie az önkormányzatnak a Juhász Gyula utcában zajló „Szabadidpark és Vállalkozók háza Komlón” nevű beruházás pótmunkáira – derül ki egy közelmúltban megjelent előterjesztésből. A város jogi lépéseket tervez tenni a tervező felelősségre vonásáért.

A képviselőtestület 16 millió forint plusz forrást különített el a város költségvetésének terhére, a  Juhász Gyula utcai beruházáshoz kapcsolódó pótmunkák elvégzésére. A pénz egésze nem biztos, hogy fel lesz használva, a források elkülönítésére azért volt szükség, hogy a későbbiekben már ne legyen szükség ilyen intézkedésre.

A költségek három részből tevődnek össze:

Aszfaltozás

A projekthez kapcsolódó útfelújítás keretében, 2019-ben készültek el a közműfelújítások a Juhász Gyula utcában, az útfelújításra idén ősszel került sor. Az út állapota viszont idő közben annyira leromlott, hogy az eredeti 2018-as kiviteli tervek szerint, ahol egy kopóréteggel számoltak már nem volt megvalósítható.

Juhász Gyula utca /fotó: 7300.hu/

Szükséges volt egy kiegyenlítő réteg elhelyezése a kopóréteg alá, melynek költsége a kivitelezést végző cég árajánlata alapján 7.463.080 forint volt.

Terv módosításra volt szükség

A beruházás magasépítési munkarészeiben 2020. év végén jelentős tervmódosításra volt szükség az eredeti tervek műszaki hiányosságainak következtében.

fotó: 7300.hu

A módosítások miatt az épület akadályménesítésére vonatkozó terveket is korrigálni kellett, illetve az építmény 0. szintje hibásan volt meghatározva az előterjesztés szerint, ezért ezt is módosították.

A változtatások miatt a a Vállalkozók háza melletti akadálymentes parkoló kialakítása és a hozzá csatlakozó akadálymentes rámpa mérete is módosult. Mindezek költsége a bekért árajánlat alapján bruttó 6.972.790 forintot tett ki.

Egyéb költségek

A módosított építési engedély miatt, illetve az eljárás során felmerülő hatósági díjakra 1.564.130 forint forrást különítettek el, hogy a későbbiekben ne kelljen újabb forrásokat átcsoportosítaniuk.

fotó: 7300.hu

Ebből a három részből tevődik össze a projekt plusz költsége. Az önkormányzat szerint költségnövekedés jelentős része tervezési hiányosságokra vezethetőek vissza, ezért felvették a kapcsolatot ügyvédekkel a tervez felelsségre vonásának érdekében.

Információs tábla a beruházás területén. /fotó: 7300.hu/

Ezek mellett a projekt csapadékvíz elvezető rendszerével sem volt minden rendben. Emlékezetes volt mikor nyáron a nagy esőzések alatt a vízelvezető árok mellett zubogott a víz.

A beruházásra a településfejlesztési operatív program keretében nyert közel 600 millió forint támogatást a város.

Felfújható játékokat fognak készíteni az egyik épületben

Az épület csarnok részét az NBG Play-parks and Sport Kft. bérli ki, és a tervek szerint felfújható játékokat fognak benne gyártani tudta meg a Komlói Újság. Az emeleten lévő 5 irodahelyiséget pedig liciteljárás során adja majd bérbe az önkormányzat.
További cikkeink

Minden más

Random