15.7 C
Komló
2024. május 26.
spot_img
KezdőlapPRTisztázzuk, mi, mit jelent a gumiabroncsok oldalfalán!

Tisztázzuk, mi, mit jelent a gumiabroncsok oldalfalán!

A gumiabroncsokon lévő jelölések a hozzá nem értők számára nem sokat mondanak. Cikkünkben éppen ezért igyekszünk tiszta vizet önteni a pohárba a különféle karakterek és szimbólumok jelentése kapcsán.

A téli gumik és a négy évszakos abroncsok jelölése

Aki új téli gumi garnitúrát vásárol, az minden bizonnyal szeretne meggyőződni arról, hogy tényleg az évszaknak megfelelő abroncsokról van-e szó. A gumik oldalfalán egyértelműen jelölik ezt.

Ha hegycsúccsal vagy anélkül hópihét találsz egy gumin, amelynek mintaárkai mélyek, akkor meglehetősen biztos lehetsz abban, hogy téli gumival van dolgod. A négy évszakos abroncsokon az All Seasons vagy annak rövidített változatát, az AS-t fogod megtalálni, de esetenként a Four Seasons, avagy az FS/4S jelölést tüntetik fel a gyártók az ilyen univerzális abroncsokon.

Az M+S vagy MS jelölés magyarul annyit tesz, hogy az ilyen abroncs saras vagy havas úton közlekedésre is megfelelő alapvetően. Fontos tudni, hogy ez még nem téli gumi, ám a városi terepjárókhoz készülő gumikra gyakran rákerül ez a jelölés. Valójában azonban csak azt jelöli, hogy ezen abroncsok mintázatai mélyebbek, így hatékonyabban tudják elvezetni a vizet.

Így jelölik a gumik méretét

A gumikon van két szám perjellel elválasztva. Kis keresgélés után fogsz találni valami hasonlót a kiszemelt gumi oldalfalán: 165/70 R14. Lehet, hogy nem pont ezek lesznek a számok, lehet akár 175/70 R13 vagy bármilyen hasonló kombináció.

Maradjunk a példa kedvéért a 165/70 R14 jelölésnél, és vesézzük ki, hogy ez mit is jelent. A 165 azt jelenti, hogy a gumiabroncs 165 milliméter széles. A 70 a gumi szélességének és az oldalfal magasságának az aránya százalékban kifejezve.

Az R a gumi szerkezetére utal, azt jelenti, hogy radiál. Régen voltak diagonál abroncsok is a kereskedésekben, ám ma már csak radiál nyári és téli gumikat lehet kapni. Az R tehát fixen rajta lesz egy új gumin, a mögötte álló szám pedig a felni átmérőjét jelenti, amit collban kell érteni.

A DOT szám és annak jelentése

A gumi életkorának meghatározásához meg kell találni a DOT számot, és persze az sem árt, ha tudja az ember, hogyan kell értelmezni. A gumi oldalfalán van egy hosszú, számokból és betűkből álló karakterlánc. Ennek a végén van négy darab szám. Ez mutatja meg, hogy melyik év melyik hónapjában gyártották az adott abroncsot.

Ha azt látod rajta, hogy 1020, akkor 2020 tizedik hetében gördült le az a gumi a gyártósorról. Szóval az utolsó négy számjegy közül az első kettő mutatja meg, melyik héten készült a gumi, míg az utolsó kettő az évet jelzi.

Egy új, még soha nem használt gumi akár öt évig is képes megőrizni a gyártáskori tulajdonságait megfelelő tárolás esetén. A tíz évnél idősebb abroncsokkal viszont semmiképp sem szabad közlekedni, még akkor sem, ha látszólag nincsen rajtuk semmilyen sérülés vagy elváltozás.

PR
PR
Fizetett Promóció
- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más