25.7 C
Komló
2024. május 20.
spot_img
KezdőlapPRHogyan válassz fali lámpát?

Hogyan válassz fali lámpát?

Sokan fordítanak komoly gondot otthonuk berendezésére, a bútorok, dísztárgyak megválasztására, viszont ezek szépsége a megfelelő világítás nélkül semmiképpen sem érvényesülhet.

Utóbbi kialakítása nem is annyira egyszerű feladat, mint elsőre gondolnád, hiszen a legjobb eredményt többféle fényforrás kombinációjával lehet elérni, hogy mind funkcióban, mind atmoszférában elégedett lehess az eredménnyel.

A kívánt hatás elérésében a Fürdőszoba-Szaniter Shop minőségi fali lámpái komoly szerephez juthatnak, ezért ebben az írásban kiválasztásuk szempontjait gyűjtöttük össze, hogy segítségedre lehessünk a döntésben.

 Mire jó a fali lámpa?

Amikor megtervezzük egy adott helyiség világítását, elsők között azt kell eldöntenünk, hány fényforrással szeretnénk elérni a kívánt hatást. Ezek között is fel kell állítanunk egyfajta hierarchiát, meg kell határozni, hogy melyek lesznek az elsődleges és melyek a másodlagos fényforrások.

Az elsődleges fényforrások feladata az általános világítás biztosítása, tehát olyan – általában mennyezetre szerelt – lámpatestek, melyek az egész teret beszórják fényükkel.

A másodlagos fényforrások ezeket egészítik ki, a helyiség egy adott pontjára biztosítanak plusz fényt, ha az ott folyó tevékenység ezt időlegesen indokolttá teszi, illetve hangulatvilágításként is szolgálhatnak, tehát nem az elsődleges fényforrásokat kiegészítendő, hanem azokat helyettesítendő.

A fali lámpák többféle funkciót is betölthetnek a fentiek közül, így kiválasztásukkor elsősorban azt kell végiggondolni, hogy mi mire szeretnénk használni őket.

Színhőmérséklet meghatározása

A fali lámpáknál is különösen fontos feladat a színhőmérséklet meghatározása, ami gyakorlatilag a fény által kiváltott érzetet jelenti. 

A 4000-4500K közé eső tartomány az úgynevezett nappali fehér fény, amit hívhatunk akár munkafénynek is, ez ajánlott a konyhába vagy a dolgozószobába, de akár a mosókonyhába is, ha van ilyen helyiség az ingatlanban.

A 2700-3500K tartomány inkább rekreációs tevékenységekhez ajánlott, ez lehet a nappali kiegészítő vagy alternatív világítása, de a hálószobában is kellemes hatást kelt, fővilágításként.

Design szempontok

Persze egyszerű megoldás, ha egy adott lámpacsaládból választasz modelleket, amik mindenképpen harmonizálnak egymással, de adott esetben adhatsz magadnak több szabadságot is, és csak azt veszed figyelembe, mi megy az adott helyiség berendezéséhez.

Stílusban azért így is vannak irányok, amiket bátran követhetsz, a klasszikus, nagy belmagasságú, polgári otthon szereti a réz vagy kristályos lámpákat, főleg, ha felújítottad a régi parkettát és meghagytad a jellegzetes szárnyas ajtókat is.

A még mindig divatos skandináv vonal viszont a fát szereti, illetve a letisztult vonalvezetést.

Bizonyos helyiségekbe a biztonság is komoly szempont, beltéren ilyenek a vizes helyiségek, elsősorban a fürdőszoba. Az ide illő lámpatesteknek rendelkeznie kell megfelelő besorolással, IP44 alatt nem is érdemes keresgélni.

PR
PR
Fizetett Promóció
- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más