25.7 C
Komló
2024. május 27.
spot_img
KezdőlapPRHogyan csökkentsük otthonunkban a kintről érkező zajokat?

Hogyan csökkentsük otthonunkban a kintről érkező zajokat?

A csend a mai civilizált társadalom számára mondhatni luxuscikké vált, nem csoda, ha sokan csak a világtól elvonulva, a természet békéjében tudnak igazán kikapcsolni. A legtöbben ugyanis állandó zajban élünk, amely otthonunk falai közé is befészkeli magát. Hogyan csillapíthatjuk ezeket a külső hanghatásokat?

Hangszigetelő bejárati ajtó és ablakok

Habár a fal maga is átenged némi zajt, ugyanakkor jóval több jut be a nyílászárókon. Ezért az első lépés ezeknek a hangszigetelése legyen, amivel már önmagában is szép eredményeket érhetünk el. 

Válasszunk egy kiemelkedő hangszigetelő tulajdonságokkal rendelkező egyedi bejárati ajtót a Nívó kínálatából. A cég minden nyílászárót egyedileg készít el, ezért nemcsak a hangszigetelés mértékét, hanem az ajtó színét, méretét, típusát, design elemeit is testre szabhatjuk a weboldalon található tervezőprogramban. 

Az Extra ajtó például ötrétegű szendvicsszerkezetének köszönhetően mintegy 46 decibellel csillapítja a kintről érkező zajokat, így az előszoba máris sokkal csendesebb lesz. A hangszigetelő ajtó különösen fontos társasházakban, mert a lépcsőházban általában nagy a nyüzsgés, de olyan családi házban is indokolt lehet, ahol például közel van egy forgalmas úttest vagy járdaszakasz. 

A hangszigetelő ajtó pedig nemcsak abból a szempontból előnyös, hogy a lakásba nem jutnak be a külső zajok, hanem abból is, hogy kihallatszani is kevésbé fognak. Tehát aki az ajtó előtt elhalad, az nem fogja kihallgatni a családi beszélgetéseinket. 

Az ajtó mellett az ablakok hangszigetelését is érdemes megejteni. Hogyha nem akarunk újakat beépíttetni, akkor cseréltessük ki csak az üvegtáblákat, vagy szereljünk fel gumitömítéseket a keretre.

A falak szigetelése

A legtöbb hőszigetelő anyag egyben a hangokat is kiszűri, ezért ha még eddig nem tettük, akkor mindenképp célszerű sort keríteni a külső falak szigetelésére is. Igaz, hogy ez egy elég drága beruházás, viszont a mai modern szigetelőanyagoknak köszönhetően nagymértékben csökkenthetőek a fűtés-hűtés költségei, így pár év elteltével megtérül a befektetés. 

Redőnyök, reluxák, függönyök

A zajok éjszaka a legzavaróbbak, mert akadályozzák a nyugodt pihenést. Sokszor még a csukott ablakon is olyan mértékben beszűrődnek, hogy nehezen tudunk elaludni és gyakran felriadunk. 

Ha az ablakok cseréje nem lehetséges, akkor szereltessünk fel reluxát vagy redőnyt, amik nemcsak a kinti fényeket zárják ki, hanem bizonyos mértékben a hangokat is. Továbbá pénztárcabarát és hatékony megoldás a vastag anyagból készült sötétítőfüggönyök alkalmazása, amelyek valamelyest szintén csillapítják a zajokat is. 

A szomszédból érkező zajok kiküszöbölése

Zavaró hangok nem csupán az utcáról szűrődhetnek be, hanem társasházban akár a szomszéd lakásból is. Itt a végleges megoldás a fal-, illetve mennyezetszigetelés lesz, de átmenetileg az is megfelelő, ha a szomszédokkal közös falak elé nagyobb bútorokat (pl. szekrénysor) helyezünk, amik egy kicsit felfogják a hangot. Az ágyat pedig tegyük a belső falak mellé.

PR
PR
Fizetett Promóció
- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más