19.7 C
Komló
2024. május 23.
spot_img
KezdőlapPRAmit az osztrák autópálya-matrica vásárlásról tudni kell!

Amit az osztrák autópálya-matrica vásárlásról tudni kell!

Ahogy egyre jobb az idő, egyre többen tesznek kisebb-nagyobb kirándulásokat akár a környező országokba is, illetve nemsokára beindul a nyári szabadságolási időszak, arra is lehet már tervezni. Ausztria az egyik kedvelt utazási célpontunk, változatos földrajzi környezetével, sokszínű kulturális programjaival minden korosztály szívesen látogat el oda az év bármely szakában.

Vezetési tudnivalók Ausztria felé

Vannak, akik kifejezetten a repülőt részesítik előnyben, még rövid távra is, de ha valaki szeretne kicsit útközben kirándulni, nézelődni, akkor sokkal többet láthat egy autózás alkalmával. Itthon az Autópalyamatrica.hu weboldal megyei tájékoztatói segítségével lehet tudakozódni az aktuális állapotok felől. Például azzal kapcsolatban is, hogy mely megyei matricákat kell megvásárolnunk, ha autópályán keresztül szeretnénk eljutni Ausztriába vagy más országba.

Ha viszont külföldre, akár Dél-Európába, Nyugat-Európába utazunk személygépjárművel, tisztában kell lennünk az osztrák úthasználati jogosultsággal, nehogy kellemetlen meglepetésekben legyen részünk.

Mivel Magyarország és Ausztria is tagja az Európai Uniónak, valamint a schengeni térségnek, így a határállomásokon nem kell számítani megállításra és okmányellenőrzésre. Ausztriába számos főúton és mellékútvonalon átjuthatunk, ezekről is az Autopalyamatrica.hu oldalon tájékozódhat. A legnagyobb határátkelőnk nyugat felé az M1-A4-es (E60-as) autópálya, amely Hegyeshalom-Miklóshalma felől közelíthető meg.

Az osztrák autópálya-matrica vásárlásról

Ha Ausztriába szeretnénk kiautózni, tudnunk kell, hogy ott még az autóra ragasztós matricák vannak érvényben, amiket előre meg kell vásárolni. Megvásárolni meg lehet online is, azt nem kell kiragasztani a szélvédőre. Az országban több mint 6.000 értékesítési pont (pl. benzinkutak) segíti a matricás vásárlásunkat.

Ausztriában, a hazai gyakorlathoz hasonlóan betűvel és számmal jelölik az autópályákat, A1-A26-ig. A gyorsforgalmi utak (S1-S37-ig) is ugyanúgy díjkötelesek, de ott nem az autópályákra jellemző 130 km/h-s, hanem mindössze 100 km/h-s sebességgel lehet haladni.

Fontos tudnivaló, hogy esetenként a megadott autópálya-szakasz is lehet pótdíjas, valamint bizonyos alagutak és panorámautak is útdíjkötelesek. Ezekről érdemes utazásunk előtt tájékozódni, mivel Ausztriában rendkívül magasak a büntetések, akár arról van szó, hogy nincs meg valamelyik matricánk, illetve szigorúan büntetik az autóban mobiltelefonozókat is.

2022-es osztrák autópálya-matrica árak

Az idén Ausztriába utazóknak jó kiindulási alap lehet a 2022-es árlista, melyek a következőket tartalmazzák személyautóra nézve:

A 10 napos autópálya-matrica 9,6 EUR-ba, a 2 hónapos matrica 28,2 EUR-ba és az éves matrica 93,8 EUR-ba kerül. Lényeges megemlíteni, hogy az éves matrica Ausztriában 14 hónapig érvényes. További információkért látogasson el az Autopalyamatrica.hu weboldalára, de fontos tudni, hogy osztrák autópálya-matrica itt nem vehető.

PR
PR
Fizetett Promóció
- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más