15.7 C
Komló
2024. május 26.
spot_img
KezdőlapPRA megfelelő digitális védelem kulcsa: az antivírus szoftverek

A megfelelő digitális védelem kulcsa: az antivírus szoftverek

Amióta megjelent az internet és globálisan elérhetővé vált mindenki számára, azóta jelen vannak a digitális kártevők is. Eleinte még viszonylag ártatlanok voltak, inkább kisebb kellemetlenségeket okoztak, de mára odáig fejlődtek, hogy komoly veszélyt jelenthetnek akár az anyagi helyzetünkre is. Megoldás van, amit az antivírus szoftverek képviselnek.

Az antivírus szoftver beszerzése nagyon egyszerű

Mint ahogy az offline világban is zajlik egy verseny, ugyanez történik online is: amikor egy újfajta vírus megjelenik a digitális térben, a védekező szoftvereknek, azaz az antivírus programoknak fel kell venniük a harcot az új variánssal. A feladat nem egyszerű és valószínűleg sosem lesz kész, mivel új kártevők mindig lesznek. Nekünk csak annyi a dolgunk, hogy beszerezzük a megfelelő programot, amit például a Szoftver24.hu antivírus kínálatában meg is tehetünk könnyedén. 

Az egész egy hatalmas fegyverkezési verseny

A való világban is könnyedén tudnak terjedni egyes vírusok, ezt sajnos az elmúlt években mindenki tapasztalta. Az online térben sincs ez másképp, mivel elég egy óvatlan kattintás és máris megtörténik a baj. Persze lehet tenni alapvető óvintézkedéseket, például csak a megszokott weboldalakat látogatjuk, óvatosak vagyunk, de a vírusok tervezői erre is fel vannak készülve. 

Az egyik leggyakoribb, több évtizedes múltra visszatekintő módszer az, amikor e-mailben érkezik a kártevő. A legtöbb e-mail szolgáltató, például a Gmail is rendelkezik beépített spam szűrővel, de ez sem jelent 100%-os védelmet. Az e-mailek egyre okosabbak, például banki üzenetnek vagy csomag kiszállításnak álcázzák őket, amit ugye mindenki használ. Egy kattintás az üzeneten belül elhelyezett gombra vagy linkre és máris bent vannak a gépünkben. Ezért sem elég az, ha csak óvatosak vagyunk, fel kell húznunk egy hatékonyabb védvonalat is, ez pedig az antivírus szoftver.

Milyen kártevőkkel találkozhatunk?

Természetesen nem csak e-mailekben terjednek a vírusok, hanem számtalan más módja is van. A közösségi oldalakon is érkezhetnek üzenet formájában, vagy egy ismeretlen weboldalra tévedünk, esetleg mi magunk, tudatosan látogatunk el egy szürke zónás webshopba, ahol úgy gondoljuk olcsóbban tudunk egy terméket beszerezni, mint a hivatalos forrásból. 

A vírusoknak többféle célja lehet. Vannak olyan kártevők, amelyek kellemetlenné teszik a böngészést. Gondolunk itt arra, hogy folyamatosan hirdetéseket kapunk olyan termékekről, szolgáltatásokról, amikre rá se kerestünk, és nem is érdekel minket. Ezek természetesen ugyanúgy illegális oldalakra vezetnek tovább. Ennél sokkal rosszabb, amikor a vírus leterheli a számítógépet, használhatatlanná téve azt.

Továbbá vannak még zsarolóvírusok, amik zárolják a gépet, és pénzért cserébe (nincs rá garancia) feloldhatjuk azt. Mindez csak a jéghegy csúcsa, a legjobb az, ha meg se tapasztaljuk őket, és felkészülünk rájuk egy antivírus szoftverrel.

PR
PR
Fizetett Promóció
- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más