23.7 C
Komló
2024. július 16.
spot_img
KezdőlapMinden másTöbb ezren tüntettek tegnap az Indexért és a sajtószabadságért

Több ezren tüntettek tegnap az Indexért és a sajtószabadságért

Több ezer, az Origo szerint néhány száz ember gyűlt össze tegnap az Index szerkesztősége előtt, hogy tiltakozzanak az újságot ért támadás ellen, és a sajtószabadság mellett.

Elég megnézni a képeket, de nekem is elhitetik (ott voltam) nem néhány százan, hanem több ezren gyűltek össze tegnap Budapesten az Indexszel történt szomorú események után.

Az Origónál vagy ennyire nem tudták felmérni a tömeg nagyságát, vagy be akarják önöket csapni. Mindenki döntse, el mit gondol, de a héten egy olyan híroldalt sikerült kivégeznie a rendszernek, amely az egyik legtöbb embert érte el Magyarországon, és ami nem akarta direkt átverni az olvasóit.

Az Index elvesztése hatalmas veszteség minden magyar ember számára oldaltól, pártszimpátiától függetlenül. Egyre kevesebb az olyan híroldal az országban, amely a sajtó eredeti feladatát végzi, vagyis ellenőrzi a mindenkori hatalmat. Pénteken az egyik utolsó bástya dőlt le.

A csendes tömeg az óbudai Puskás Öcsi térről vonult, az Index épülete elé, majd elhaladtak a Miniszterelnökség, és Karmelita Kolostor előtt, végül a Szent György térhez ért a tömeg, ahol beszédek hangzottak el.

A demonstrációt a Momentum kezdeményezte, de később csatlakozott hozzá a Jobbik, az MSZP, a DK és Hadházy Ákos is.

A tüntetők között sok fiatalt lehetett látni, valaki gyerekkel, mások kutyával érkeztek, a maszkviselést is komolyan vették.

Herczeg Zoltán dizájner, civil aktivista Bogdán László, Cserdi tragikusan elhunyt polgármesterének temetéséről érkezett a tiltakozásra.

„Elég egy napra egy temetés. Én nem akarok még egy temetést ma. Ne temessük el az Indexet. Nem temethetjük el az Indexet. Nem temethetjük el a szólásszabadságot. Nem temethetjük el az alkotmányos alapjogainkat. Nem temethetjük el a véleményekhez való alapjogunkat. Ne csináljunk még egy temetést. Inkább támadjunk fel újra.”

Az aktivista arra biztatta az embereket, hogy karoljanak fel ügyeket, tegyenek az ellen, ami zavarva őket, álljanak ki magukért.

Bátornak kell lenni, mindenkinek van lehetősége megtalálni a saját igényét, a saját lehetőségét. –mondta.

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy minden politikai rendszerre lehet nyomást gyakorolni, és fel kell venni a harcot a kormány által pénzelt propagandasajtóval.

„Azt gondolom, hogy ezt a dolgot, ezt a  problémát, a magyar sajtószabadság problémáját, ezt talán most már csak akkor oldhatjuk meg, hogyha a Kunigunda utcába majd nem 20 képviselő megy be hanem százezer magyar ember megy be.”

A képviselő egy újságírótól hallott idézettel fejezte be a beszédét:

„A független sajtóért nem elég tüntetni, hanem elő is kell fizetni rá.”

Azt jelenleg még nem lehet tudni hogy mi lesz az Index további sorsa, a portál távozott újságírói tegnap létrehoztak egy Facebook oldalt ahol tarthatják a kapcsolatot olvasóikkal.

Reméljük lesz folytatás.

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más