6.7 C
Komló
2024. február 21.
KezdőlapMinden másNyáron is fontos pótolni a szervezetünkből elvesztett sót

Nyáron is fontos pótolni a szervezetünkből elvesztett sót

Pécs – Az elmúlt napokban-hetekben több életveszélyes állapotban lévő beteg került a PTE Klinikai Központ Nephrológiai Diabetológiai Centrumába alacsony nátriumszint miatt. Dr. Wittmann István professzor, a klinika igazgatója mondja el, mit tehetünk ez ellen.

Miért fontos a sófogyasztás nyáron?

A nagy melegben a fokozott verítékezés nemcsak víz-, de nátriumveszteséggel is jár, így ha
nem pótoljuk a folyadékot és a nátriumot, az életet veszélyeztető ritmuszavarokhoz vezethet. A fokozott sófogyasztáson kívül más módja nincs annak, hogy a nátriumveszteséget pótoljuk. Az elmúlt néhány hétben sajnos több olyan beteg érkezett klinikánkra, akik emiatt kerültek életveszélyes állapotba.

Miről lehet felismerni azt, ha valakinek alacsony a nátriumszintje?

Nincsenek specifikus tünetei, általános rosszullét, alacsony vérnyomás, gyengeség,
kedvetlenség fordul elő. Nehéz felismerni, de gondolhatunk rá! Ha fokozottan verítékezünk,
mondjuk, ha valaki a szabadban dolgozik, akkor akár 4-5 liter folyadékra is szüksége lehet
ahhoz, hogy a folyadékot pótolja – és ilyenkor sóra is szüksége van!

Hogyan lehet pótolni a nátriumot otthoni és hogyan klinikai körülmények között?

A megelőzéshez elég, ha a szokásosnál bővebben sózzuk meg az ételt. Ha valaki ebben a
melegben rosszullétre panaszkodik, itassunk vele vizet, és a következő étkezésnél legyen
gondja arra, hogy alaposan sózza meg az ételét. Ha valaki alacsony nátriumszinttel kerül be a klinikára, ellátásához a legnagyobb óvatosság szükséges, a folyamatot ugyanis csak nagyon lassan szabad megfordítani, a gyors pótlás visszafordíthatatlan, súlyos szövődményekkel járó központi idegrendszeri károsodást okozhat.

Hogy-hogy sok sót javasolnak nyárra – nem a sószegény étkezés a javasolt
mindenkinek?

Tudom, hogy olybá tűnik, hogy az orvosok maguknak mondanak ellent. Ősztől tavaszig
valóban az az optimális, ha nagyon kevés sót viszünk be a szervezetünkbe. Átlagosan 700
millilitert verítékezünk naponta, ami 24-25 fokot feltételez. Ennél magasabb hőmérsékletnél megfordul a tendencia, és kifejezetten sóznunk kell! Nagyon trükkös ez a dolog: az év nagy részében a fokozott sófogyasztás ellen neveljük a betegeket, ráadásul az alacsony nátriumszintnek nincs speciális tünete, nehezen felismerhető, és óvatosan kezelhető. Tudom, bonyolultnak tűnik, de a hőmérséklethez is adaptálnunk kell a sófogyasztásunkat, ez is a tudatos életvitel része kell, hogy legyen.

Mennyi sót fogyasszunk nyáron naponta?

A napi maximum van megszabva az ajánlásokban, a minimum nincs megszabva. Ekkora
hőségben a szokványos többszörösét kell megcélozni: az illető ízlésének megfelelően, de jó
erősen sózzon – ez általában elég is szokott lenni.

/címlapkép: pixabay.com/

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más