Minden más

Mentőcsomagot állított össze az önkormányzat a járvány miatt bajba került pécsieknek

Pécs – Tegnap jelentette be Péterffy Attila, Pécs polgármestere azokat a lépéseket, amelyek konkrét anyagi segítséget jelenthetnek a vírushelyzet miatt bajba jutott pécsieknek.

 

A Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. pedig korábban összesen 220 millió forintos mentőcsomagot állított össze azon pécsi cégek százainak, amelyek az önkormányzati cégtől bérlik ingatlanukat.

Pécs önkormányzata továbbá létrehozott egy veszélyhelyzeti alapot, amelybe augusztus 31-ig felfüggesztett fejlesztések, beruházások és egyes személyi költségek fedezetét csoportosítja át.

Pécs polgármestere a város önkormányzata nevében három közvetlen támogatási formát hozott létre, ezeket május 19-én egyeztette a közgyűlés tagjaival.

Bérpótló támogatás

Erre a támogatási formára jogosult az a pécsi polgár, akinek a kereseti lehetősége a veszélyhelyzet kihirdetése után szűnt meg, vagy munkáltatója fizetés nélküli szabadságot rendelt el. Feltétel továbbá családban élőknél legfeljebb 85 ezer, egyedül élő vagy gyermekét egyedül nevelő szülő esetén 100 ezer forintos egy főre jutó jövedelem. A támogatás összege egyszeri 50 ezer forint.

Gondozási támogatás

Ezt a támogatási formát azok a pécsiek igényelhetik, akik olyan közeli rokonukat gondozzák otthon, akinek a kórházi kezelését a veszélyhelyzet időszakában szüntették meg. Feltétel még, hogy a hozzátartozó szociális szakellátásra szoruljon, ami a járvány miatt nem megvalósítható. A gondozási támogatás összege egyszeri 50 ezer forint.

Albérleti támogatás

Ezt a támogatási formát az a háztartás kérheti, akinek már a veszélyhelyzet meghirdetése előtt volt pécsi lakcíme, a bérleti szerződésük érvényes, egyébiránt megfelel mindazon feltételeknek – kereseti lehetőség megszűnése, egy főre eső jövedelem -, amelyek a bérpótló támogatásra vonatkoznak. A támogatás összege egyszeri 30 ezer forint.

A fenti támogatások kifejezetten az egészségügyi veszélyhelyzet miatt bajba jutottakon hivatottak segíteni, és június 30-ig igényelhetők.

/forrás: Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata/

Szólj hozzá!

Hirdetés