23.7 C
Komló
2024. július 16.
spot_img
KezdőlapMinden másMásodszor bukkant fel uráli bagoly Baranyában, el is ütötték

Másodszor bukkant fel uráli bagoly Baranyában, el is ütötték

Baranya – Elütötték, így találhattak rá helyi természetvédők a Baranyában ritkán látható uráli bagoly egy példányára.

Az esetről az MME Baranya Megyei Csoportja számolt be. Mint hírlevelükben írják: „november 22-én késő este a Sellye-Bogdása közötti közlekedési út szélén egy imbolygó bagolyra lett figyelmes az egyik arra haladó jármű tulajdonosa. A madarat feltehetőleg autó ütötte el. A lelkiismeretes gépjárművezető nem hagyta sorsára. Befogta a szelíden viselkedő kába baglyot, és az egyik drávafoki önkéntesünkhöz szállította, akinek feltűnt, hogy ilyen fajjal még nem találkozott.”

Forrás: MME

A megküldött képek alapján a madarat egyértelműen uráli bagolynak határozták meg a madarászok. Sérülései szerencsére nem bizonyultak súlyosnak, valószínűleg csak enyhe agyrázkódást kapott az autóval való találkozása során.

A bagoly néhány napig a Szigetvári Madármentő Állomás gondoskodó vendégszeretetét élvezte, majd visszanyerte szabadságát.

Az uráli bagolynak ez volt a második baranyai előfordulása. Első alkalommal 2013 januárjában figyeltük meg a Kisszentmártonhoz tartozó Mailáthpuszta közelében. Akkor egy fán pihenő példányról fotókat is sikerült készíteni. A faj elsősorban az északi erdőségek lakója, de fészkel a Dinári-hegységben is. Magyarországon az Északi-középhegységben 200-250 párra becsülik költő állományát. Egyes években ősztől tavaszig inváziószerűen jelenik meg a domb- és síkvidéki területeken. Valószínűleg most is ilyen invázióról van szó, mert az ősz folyamán több helyen is megfigyelték magányos példányait az országban.

 

Az uráli bagoly nagytermetű bagolyfaj, amely egyre erősödő állományú faj hazánkban. Tollfülei nincsenek. Éjjeli aktivitású. Írisze sötét színű. Az uráli bagoly erősen védelmezi a fiókáit, ilyenkor még az embert is megtámadhatja. Főként kisemlősökkel táplálkozik, de elfogyasztja a madarakat, kétéltűeket és a nagyobb rovarokat is. Odúban költ. A zárt, öreg erdőket kedveli. Elfoglalja a ragadozó madarak gallyfészkeit, valamint kettétört odvas fák üregében költ természetes körülmények között. Évente egy fészekaljat nevel, amely általában 3-4 tojásból áll. Kizárólag a tojó kotlik a tojásokon. A fiókák fészekhagyók, tehát még jóval röpképességük előtt elhagyják a fészket, és a közeli fákon üldögélnek. (forrás: MME)

Nyitókép: Uráli bagoly. Fotó: Mészáros Jószef/MME

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más