Minden más

Ma van a szökőnap, nem február 29-én

Az idei év szökőév, vagyis ilyenkor a február egy nappal hosszabb, 28 helyett 29 napos. Az a plusz egy nap viszont ami ilyenkor hozzáadódik a hónaphoz az nem a logikusnak gondolt 29-e, hanem a mai nap, vagyis február 24.

Miért van szükség a szökőnapra?

A megoldás tulajdonképpen egyszerű, és egészen az 1582-es évig kell visszamennünk hozzá, ugyanis ekkortól használjuk a világszerte elterjedt Gergely-naptárat, melyet nem túl meglepően egy XIII. Gergely nevű pápának köszönhetünk.

Ez az évek és napok számítására kitalált naptár viszont nem követi pontosan a csillagászati események ismétlődését, mivel minden évben ugyanannyi napot tartalmaz. Ezért idővel elcsúszik ezekhez az eseményekhez képest. Ahhoz szükséges négyévente a plusz egy nap betoldása, hogy kiküszöböljék ezt a csúszást.

Miért pont február 24-e szökőnap?

Ennek oka a római naptárban keresendő. Julius Caesar kihirdette, hogy „a március kalendasa előtti 6. nap kettőztessék meg”. Ez a mai naptárunk szerint pedig február 23. napjának felel meg, melyet a szökőnap követ.

Szökőévben február 24-én senki nem ünnepel névnapot, mivel ez a nap ilyenkor megduplázódik, így a szökőnap közbeékelődik a hagyományos év február 24. és 25. napja közé. Emiatt Mátyás névnapja és az azt követő névnapok mind egy nappal eltolódnak, melyet “Mátyás ugrásának” neveznek .

Szólj hozzá!