2022. augusztus 20.
KezdőlapMinden másKülföldi ügynöközés: pert nyert a pécsi civil szervezet

Külföldi ügynöközés: pert nyert a pécsi civil szervezet

Pécs – A bíróság döntése szerint jogellenesen különböztette meg a Tempus Közalapítvány az Emberség Erejével Alapítványt.

“Az Emberség Erejével Alapítvány egyike azoknak a civil szervezeteknek, akik velünk együtt nem voltak hajlandóak külföldi ügynökökként regisztrálni magukat a megbélyegző civiltörvény szerint. Az ellenállásunk nem volt hiábavaló: tavaly nyáron maga a külföldi ügynökös civiltörvény elbukott, az EU Bírósága jogellenesnek ítélte” – írta ki Facebook oldalára péntek reggel a TASZ.

A civil szervezet elmondása szerint a pécsi Emberség Erejével Alapítvány akkoriban pályázott forrásokra egy újabb projektjéhez a Tempus Közalapítványnál, amely Magyarországon egyes EU források elosztásáért felel. A Tempus azonban – már jóval az EU Bíróság ítélete után – egyszer csak úgy döntött: ahhoz köti a pályázati pénz elnyerését, hogy az Emberség Erejével nyilatkozik: regisztrálta magát külföldi ügynökként.

Mivel az Alapítvány tartotta magát az elveihez, elvesztette a pályázati pénzt. A TASZ és a Magyar Helsinki Bizottság segítségével azonban beperelte a Tempus Közalapítványt, és elsőfokon megnyerte a pert. A Tempus Közalapítvány 600 000 Ft sérelemdíjat köteles fizetni, valamint nyilvánosan is bocsánatot kell kérnie. A Fővárosi Törvényszék ugyanis megállapította, hogy a Tempus megsértette az Emberség Erejével Alapítvány egyenlő bánásmódhoz való jogát.

“Tehát nem csak a civiltörvény bukott el, hanem a Tempus Közalapítvány is, amely álságos módon még az EU Bíróságának ítélete után hónapokkal is azzal érvelt, hogy ő csak a (jogellenes) törvényt tartatja be a pécsi civil szervezettel” – összegezte a helyzetet a TASZ.

Nyitókép: az Emberség Erejével Alapítvány Facebook-oldala (archív)

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img

Minden más