19.4 C
Komló
2024. június 25.
spot_img
KezdőlapMinden másHigh-tech műtőasztal segíti a sebészrobot munkáját a pécsi klinikán

High-tech műtőasztal segíti a sebészrobot munkáját a pécsi klinikán

Pécs – A közelmúltban üzemelték be a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ (PTE KK) Sebészeti Osztályán azt az országban egyedülálló speciális műtőasztalt, amely képes együtt mozogni a tavaly ősszel átadott DaVinci Xi sebészeti robottal.

Tavaly szeptemberben mutatták be a PTE KK Janus Pannonius Klinikai Tömbjében azt a DaVinci Xi sebészeti robotot, amellyel azóta mintegy kétszáz beavatkozást végeztek el Pécsett sikerrel, többek között nőgyógyászati, sebészeti, urológiai, valamint az országban egyedüliként mellkassebészeti és fül-orr-gégészeti, fej-nyaksebészeti területen. A közelmúltban pedig megérkezett a sebészeti robothoz hasonlóan „Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszközpályázatból” (RRF) beszerzett, mintegy 90 millió forint értékű speciális műtőasztal is, amely integrálható a sebészeti robotrendszerhez. 

Az összeköttetést, integrálást a szakemberek augusztus közepén elvégezték, így immár együtt tud mozogni a sebészeti robot a műtőasztallal, és így közvetve a rajta fekvő operálandó beteggel.

Ez a fajta ultramodern technológia megkönnyíti az aprólékos sebészeti beavatkozások elvégzését, amely igen hasznos a betegek számára, ugyanis rövidül a beavatkozás időtartama, vagyis kevesebb ideig kell altatásban tartani a beteget.

/forrás, címlapkép: PTE/

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más