Minden más

Célkeresztben a kutyaszaporítók: azonosító, bírság, eltiltás

A jövőben nehezebb dolguk lesz a szaporítóknak, ha illegáliasan akarnak kutyákkal üzletelni. Az új szabályok szerint ugyanis kötelezően be kell jelenteni a kisállatkereskedést. Aki ezt nem teszi, arra ellenőrzés, bírság és eltiltás vár.

Magyarországról több tízezer kutyát adnak el az Európai Unió tagállamaiba évente. Ezek nagy része fél évnél fiatalabb kutya, amelyek a kutyaszaporítóktól törzskönyv nélkül kerülnek a kisállat piacra. Ráadásul az EU tagállami visszajelzés alapján a Magyarországról származó kutyakölyköket sok esetben illegálisan és túl fiatalon szállítják.

A kisállat kereskedelemmel foglalkozóknak, kutyaszaporítóknak eddig nem kellett bejelenteniük tevékenységüket a hatóságnak. Az illegális kisállat kereskedelem felszámolása érdekében ez azonban a jövőben megváltozik – adta hírül a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

2021. április 1-től ugyanis a kedvtelésből tartott állatok forgalmazását végző vállalkozásoknak a helyileg illetékes élelmiszerlánc-felügyeleti szervnél be kell jelenteniük FELIR azonosító szám köteles tevékenységüket. (578/2020. (XII. 14.) Korm. rendelet)

Ellenőrzés, bírság, eltiltás

Érdeklődtünk a NÉBIHnél, milyen szankcióval jár, ha valaki ennek a kötelességnek nem tesz eleget, illetve, hogy kik fogják ellenőrizni a “kereskedőket” (pl. a piacokon, a házaknál stb.).

Érdeklődésünkre a NÉBIH sajtóreferense, Csernóczky Judit elmondta, az embertelen körülmények mellett folytatott kutyaszaporító tevékenység során a hatóság számára lehetővé válik a tevékenység feltételekhez kötése, felfüggesztése vagy megtiltása. A mulasztás bírság kiszabásával is szankcionálható. Általánosságban a hatóság által kiszabható bírság alapösszege tizenötezer forint, amely a jogsértés körülményeitől függően ennek többszöröse is lehet.

Minden élelmiszerlánc-felügyeleti szervként eljáró hatóság (pl. a kormányhivatalok illetékes szakemberei is) jogosult ellenőrizni a tevékenységet. “Azt kijelenthetjük, hogy a Nébih ellenőrzési célkeresztjében biztosan benne lesznek az állatkínzó kutyaszaporítók és a jogszabályokat be nem tartó kutyakereskedők” – hangsúlyozta a sajtóreferens.

Vagyis végre hatékonyabban fel lehet majd lépni azok ellen, akik rossz körülmények között, megfelelő ellátás nélkül, gyakran betegen szaporítanak kutyákat csupán a haszonszerzés céljából, majd a feleslegessé vált állatoktól egyszerűen megszabadulnak.

 

Fotó: Egy szaporító által a végtelenségig kihasznált kistestű, bolognese jellegű szuka kutyus. Forrás: noeallatotthon.hu 

 

Szólj hozzá!

Hirdetés