23.7 C
Komló
2024. július 16.
spot_img
KezdőlapMinden másBorral jutalmazták a villányi horgászok a horogra akadt madár megmentőit

Borral jutalmazták a villányi horgászok a horogra akadt madár megmentőit

Baranya – Ugyan a madár egy lábujját amputálni kellett, hamar szabadon engedhették.

 

A horgásztavakon fészkelő vízimadarak, vagy az oda táplálkozni járó madarak esetében sajnos nem ritka, hogy belegabalyodnak a leszakadt horgászzsinórokba. Az iszapban turkálók csőrében már több alkalommal horogtűket is találtak a Magyar Madártani Egyesület (MME) tagjai. Az ilyen „balesetek” általában nem végzetesek a madarak számára, de élettevékenységükre jelentős zavaró hatással vannak. Nehezebben tudnak táplálkozni és a mozgásuk is korlátozott, könnyebben eshetnek a ragadozók zsákmányául.

A legutóbbi ilyen baranyai eset szerencsére jól végződött.

Május 23-án a délutáni órákban a Boldogasszonyfa melletti horgásztóról keresték az MME Baranya Megyei Csoportját telefonon. Egy, a horgászok által kifogott madár mentéséhez kérték a segítségüket. A madártanisok szerencsére éppen a közelben tartózkodtak, ezért gyorsan a helyszínre értek.

A pórul járt szürke gémet a tavon horgászó pecások emelték be a csónakjukba nem kevés küzdelem árán, és szabadították meg a fölösleges horgászkellékektől. A befogás okozta stressz és a fizikai fáradtság miatt a madár teljesen kimerült, és sérülést is találtak rajta.

A madarat azonnal a Szigetvári Madármentő Állomásra szállították, ahol a gondos ápolást követően hamar magához tért. Bár az egyik lábujját sajnos amputálni kellett, másnapra a gém egészen élénkké vált, a neki felkínált halat is elfogadta. A gémet ezért rövid időn belül szabadon engedték.

Kedves mellékszál, hogy a horgászok Villányból érkeztek, és a helyszínre siető madártanisokat egy palack borral jutalmazták.

 

Forrás: az MME Baranya Megyei Csoportjának májusi hírlevele, fotó: archív/ Orbán Zoltán MME

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más