25.7 C
Komló
2024. május 27.
spot_img
KezdőlapMinden másBányák újranyitását tervezi a kormány

Bányák újranyitását tervezi a kormány

Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth Rádióban arról beszélt, hogy a gázkrízis miatt meg kell vizsgálni a barnakőszén-bányák újranyitásának lehetőségét.

A Magyar Hangnak nyilatkozó bányászati szakértők szerint legkorábban is csak 5-10 éven belül lehetne újraindítani a barnakőszén-kitermelést.

„A hazai bányákat minden átmenet nélkül, napok leforgása alatt zárták be a kétezres években. Akkor több ezer profi bányász megélhetése került veszélybe, és ezek az emberek azóta sem dolgoztak az eredeti szakmájukban” – mondta a lapnak Szőke András, a Bánya-, Energia, – és Ipari Dolgozók Szakszervezetének borsodi elnökségi tagja. 

Szerinte aki még kiismeri magát a tárnákban, az már elmúlott 50 éves és nem fog vájármunkát végezni, legfeljebb a fiatalabbakat tanítják majd. A lezárt “eltömedékesített” régi bányák újranyitása helyett, pedig véleménye szerint egyszerűbb és olcsóbb lenne újakat nyitni.

Farkas Sándor Györgyné okleveles bányamérnök, a Miskolci Egyetem docense a témával kapcsolatban úgy nyilatkozott a lapnak, hogy szerinte:a vájárok és a technikusok képzése talán 3-4 éven belül megoldható, de komoly problémát jelent a tárnákat elöntő víz, különösen az észak-magyarországi bányákban; ezeket mindenképpen vízmentesíteni kellene az újranyitás előtt.”

/forrás: Magyar Hang/

/címlapkép: Zobák bánya/ forrás: Csorba Győző Könyvtár – Pécs/

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más