19.7 C
Komló
2024. május 23.
spot_img
KezdőlapMinden másAz Elf Bar veszélyeiről adott ki tájékoztatót a rendőrség

Az Elf Bar veszélyeiről adott ki tájékoztatót a rendőrség

A hazai illegális piacon egyre nagyobb teret hódít egy új típusú eldobható elektronikus cigaretta, egy többféle ízben elérhető, nikotinos vagy nikotinmentes folyadékkal előre feltöltött, akkumulátoros, eldobható eszköz – írja közleményében a Komlói Rendőrkapitányság. 

A rendőrség szerint az ízesített, rajzfilmfigurával díszített, akár magas nikotin tartalmú és az egészségre súlyosan ártalmas, illegális termékek egyik legnagyobb veszélye, hogy gyakran általános iskolás gyerekeknek értékesítik.

„A gyártók leplezetlenül a fiatalokat, nem ritkán a 10-14 éves gyermekeket célozzák meg ezzel a dohánytermékkel, média felületeket is használva (Facebook, TikTok, Instagram)” – írja közleményében a rendőrség, melyben arra is kitérnek, hogy téves az a látszat, mely szerint a termék veszélytelen, nem okoz függőséget, vagy segíti a hagyományos cigarettáról való leszokást.

A készülékekkel Magic Bar, Manórúd, Manórudi, Fume, PuffBar, Nutristick, Beco Bar, és Geek Bar néven találkozhatunk. Legkönnyebben a színes hengeres formájáról ismerhető fel, dobozán gyakran színes grafikák láthatók.

“Olyan elektronikus termékek, amelyek töltőfolyadékkal vannak feltöltve és a szopókán keresztüli szívás során felszabaduló – gyakran illatában is érezhetően ízesített – pára biztosítja az élvezeti értékét. Nem összetévesztendő a hevítéses technológiát használó, a Nemzeti Dohányboltokban is kapható eszközökkel” – olvasható a közleményben.

Az eszköz használata amiatt is kockázatos, mert pontos összetevői ismeretlenek, ellenőrizetlenek, egészségügyi hatósági bevizsgálásukra azok forgalmazási tilalma miatt nem került sor. Ezért kevés a hiteles információ az Elf Bar élettani hatásairól, az viszont tudható, hogy még a legkisebb, 800 szívásra elegendő töltéssel rendelkező termék nikotintartalma is 3-4 doboz hagyományos cigarettának felel meg, ezért a használata könnyen nikotin túladagoláshoz vezethet.

A közlemény szerint vannak már arra vonatkozó kutatási eredmények, amelyek szerint a csomagoláson feltüntetett nikotintartalomtól lényegesen nagyobb mennyiségben tartalmazhat erős addikciós tulajdonsággal bíró idegmérget (neurotoxint).

A rendőrség közleményében hangsúlyozza Magyarországon tilos az Elf Bar forgalmazása, aki mégis hirdeti, vagy árulja a terméket akár 5 millió forinttól 500 millió forintig terjedő bírságot kaphat. Azt kérik ha valaki a termék árusításával találkozik jelentse az ingyenesen hívható 1838-as telefonszámon.

/címlapkép: portfolio/

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más