25.7 C
Komló
2024. május 27.
spot_img
KezdőlapHírekZobák aknáiban tárolnák az energiát a MOME hallgatójának terveiben

Zobák aknáiban tárolnák az energiát a MOME hallgatójának terveiben

Komló – Izgalmas terv születtek a zobáki iparterület hasznosítására. Kovács Júlia a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem építész mesterszakos hallgatója Octogon magazinnak mutatta be diplomamunkáját.

A MOME rektori különdíjával jutalmazott mestermunkában megújulókra alapozott energiatárolókká alakítanák át a bányászati iparterületeket.

A településre átfogó energiareform tervet dolgoztunk ki. A terv a helyi adottságokra épít rá újabb energetikai létesítményeket, melyek a település áram- és távhő hálózatát helyezik megújuló alapokra, csökkentve a földgáz és a hálózati áram felhasználást – írta a lapba a tervező.

A biomassza erőmű által termelt energia tarolására a helyi andezit bányába terveztek egy hőtároló tartályt, amely víz és helyben bányászott kő segítségével tárolhatná az energiát. Még izgalmasabb az elektromos áram tárolására kitalált ötlet.

Gravitációs tároló /forrás: Octogon magazin/

Kovács Júlia terveiben újjászületnének Zobák aknái, hogy a gravitációt kihasználva egy sínrendszer segítségével tárolják az áramot.

A nehezékek mozgatására, olyan sínrendszert fejlesztettünk ki a mérnökhallgatókkal, amellyel a tömbök, önnön súlyukat kihasználva csúsznak oda az aknákhoz, térformálási és mechanikai szempontokat egyaránt mérlegelve – írta munkájáról.

Energiatárolók Zobák aknán /grafika: Sresch Anna forrás: Octogon Magazin/

Még több kép és további részletek az Octogon magazin cikkében.

/címlapkép: Octogon magazin/

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más