14.7 C
Komló
2023. június 01.
KezdőlapHírekVisszakéri az állam az uniós pénzeket

Visszakéri az állam az uniós pénzeket

Komló – Választások előtt „kiszórták” az uniós forrásokat, de tetemes a költségvetés hiánya, így most visszaveszi az önkormányzatoktól a pénz egy részét – adta hírül a Népszava. Komló is érintett.

 

A Népszava írta meg, hogy levelet küldött a települések vezetőinek a Magyar Államkincstár (MÁK), amelyben közlik: ha a településnek megítélt európai uniós forrásból nyújtott támogatás összege meghaladja az ötvenmillió forintot, a számlájukon kezelt, még fel nem használ összeget szeptember 30-ig át kell utalniuk a MÁK számlájára.

A lap szerint az állam így akarja „kozmetikázni” a hatalmas költségvetési hiányt, amely részben épp azért keletkezett, mert az országgyűlési választások előtt az idei érvre tervezett 2200 milliárd forintos kifizetések több mint felét átutalták az önkormányzatoknak. A pénzt azonban javarészt a költségvetés terhére fizették ki, „Brüsszel” ugyanis az utóbbi időkben feltárt korrupciós ügyek és ellenőrzések miatt az uniós támogatások egy részét visszatartotta, és az összegnek csak a töredékét utalta át. A választási propaganda jegyében kiosztott pénz jelentős, 1646 milliárd forintos lyukat vert a központi költségvetésbe, az egész évre betervezett hiány több mint 120 százalékát produkálva – mutatott rá a protál.

 

Az ilyen projekttáblákból erdőt lehetne építeni Komlón is, hiszen szinte minden beruházást uniós pénzekből fedeznek.

 

Hogy ez pontosan mit jelent majd a gyakorlatban, egyelőre nem tudni.

  • Lehet csak látványintézkedés. Ez esetben a pénz megjelenik az államkincstár számláján, úgy tűnik, mintha minden rendben lenne a költségvetésben (ezt lehet mutogatni az uniónak is), aztán a kifizetések folytatódnak tovább a MÁK számlájáról, és az önkormányzatok projektjei is haladnak.
  • Lehet azonban valós elvonás is. Ez azt jelentené, hogy amíg nem érkeznek újabb uniós támogatások, addig a pályázatok befagynak, hiszen nem valószínű, hogy az önkormányzatok saját zsebből ki tudják pótolni a kieső tíz- vagy százmilliókat.
  • Egyesek szerint pedig ez az intézkedés nem más, mint a települések önrendelkezéshez való jogának további szűkítése.

 

Ha a második eset áll fenn, az nagyon rosszul érintheti a településeket, hiszen a beruházások nagy részét uniós forrásokból fizetik. Komlón többek között uniós pénzből valósulna meg a Petőfi tér és környezetének rehabilitációja (579 millió forintból), de a piac és vásárcsarnok rekonstrúkciója is (500 millió forintból). Ezeken túl még számtalan uniós pályázat van folyamatban a városban, amelyeket saját forrásból biztosan nem tud fedezni az önkormányzat.

Érdeklődtünk a helyzetről a Városházán is, amint válaszolnak, frissítjük cikkünket.


Update

Polics József szerint a kifizetéseket nem érinti az eljárás, csupán technikai jellegű dologról van szó

A következő kérdéseket tettük fel a városvezetésnek:

  • Komló is kapott ilyen levelet?
  • Ha igen, mit jelent ez a gyakorlatban?
  • Le fognak állni a projektek? Amennyiben igen, melyek ezek?

Polics József (Fidesz) polgármester az alábbi választ adta megkeresésünkre: 

„Az Ön által feltett kérdésére válaszolva tájékoztatom, hogy Komló Város Önkormányzata is kapott olyan tartalmú megkeresést az Államkincstártól, miszerint a 2017. évben leutalt, és elkülönített önkormányzati számlákon kezelt, a Magyar Állam által megelőlegezett Uniós támogatási összegek fel nem használt részét az Államkincstárnál megnyitandó önkormányzati alszámlákra kell utalnunk szeptember 30.-ig. A támogatások felhasználását ez az intézkedés nem érinti, pusztán a pénz kezelése, és a kifizetések folyósítása történik majd ezekről a technikai számlákon keresztül.”

 


Nyitókép: pixabay.com

 

 

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img

Minden más