30.7 C
Komló
2024. június 22.
spot_img
KezdőlapHírekVeszélyben vannak a fecskék a hosszan tartó esőzések miatt

Veszélyben vannak a fecskék a hosszan tartó esőzések miatt

Komló – A napok óta tartó folyamatos esőzések veszélyeztetik a fecskéket, hívja fel rá a figyelmet a Hortobágyi Madárpark Madárkórház Alapítvány.

Az esőben a madarak nehezen, vagy egyáltalán nem tudnak vadászni, emiatt legyengülhet szervezetük. A fecskék a zord időjárást ereszek alatt, lakóházak ablakpárkányain, és egyéb védett helyeken igyekeznek átvészelni. Így történt ez az egyik komlói tízemeletesben is, ahol az alapítvány információi szerint mintegy 50 molnárfecske talált átmeneti menedéket egy ablakpárkányon.

A szakemberek azt kérik, ha valaki ilyen jelenséggel találkozik, segítsen a bajba jutott állatokon. Ehhez tanácsokat is adnak, tápláléknak például a lisztkukacot ajánlják, melyet kisállatkereskedésekben szerezhetünk be, de a túrót, apróra vágott csirkeszívet, csirkenyesedéket, alu-tasakos junior macskaeledelt is adhatunk a madaraknak. A fecskék apró repülő rovarokkal táplálkoznak ezért, a tápláléknak „mozognia” kell, hogy elfogadják. Emiatt ha a felsoroltak közül nem rovar eredetű eledellel etetünk, mindenképp szórjunk rá lisztkukacot, gilisztát, vagy szöcskét. A horgászok által csalinak használt csontkukac alkalmazását viszont a magas fertőzésveszély miatt kerüljük.

Ha már legyengült fecskét találunk, helyezzük zárt, sötét kartondobozba, majd tegyük száraz, meleg helyre. Megpróbálhatjuk kézből etetni de ez az esetek nagy többségében szakértelmet és tapasztalatot igényel. Ilyen esetben hívják a Hortobágyi Madárpark – Madárkórház Alapítvány ügyeletét a következő telefonszámon: 30/535-64-84.

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más