25.7 C
Komló
2024. május 27.
spot_img
KezdőlapHírekVárják a szavazatszámlálók jelentkezését az áprilisi választásokra

Várják a szavazatszámlálók jelentkezését az áprilisi választásokra

Már lehet szavazatszámlálónak jelentkezni az április 3-ai országgyűlési választás, és a vele egy időben rendezett népszavazás szavazatszámláló bizottságaiba.

Az áprilisi választáson mintegy 11 ezer, 5 tagú szavazatszámláló bizottság működik majd. A választás során fontos szerepük jut nekik, ezek a bizottságok felelnek ugyanis a szavazás lebonyolításáért, a választás tisztaságának, törvényességének biztosításáért, a pártatlanság érvényesítéséért és – ha szükséges – a választás törvényes rendjének helyreállításáért. A szavazatszámláló bizottság állapítja meg a választás szavazóköri eredményét is.

A testületek három tagját a képviselő-testület választja meg a helyi választási iroda javaslatára, legkésőbb március 14-én 16 óráig. A szavazatszámláló bizottságok választott tagjai oktatáson, felkészítésen vesznek részt, a szavazás napján pedig hajnaltól a szavazatok összeszámlálásáig a szavazókörökben végzik a választás lebonyolítását. Munkájukért díjazást kapnak, ez egy januárban kiadott miniszteri rendelet értelmében bruttó 35 ezer forintról 50 ezer forintra emelkedett, ami nettó 33 250 forintot jelent a bizottsági tagoknak. Emellett mentesülnek a szavazás napját követő munkanapon a munkavégzés alól.

A szavazatszámláló bizottságnak a választott tagok mellett tagjai lehetnek a választókerületben jelöltként indulók megbízottai is (jelölőszervezetenként két-két ember), az ő díjazásukról a megbízójuk gondoskodik, vagyis az a párt, jelölőszervezet amelyik a tagot delegálta.

A szavazatszámláló bizottság működőképességéhez legalább öt tag kell, így ha a pártok delegáltjaival együtt sincs meg az öt tag, akkor a képviselő-testület által megválasztott tagok közül hívnak be további tagokat a testületbe.

A helyi választási irodák vezetői (a jegyzők) várják a településen élő választópolgárok jelentkezését a szavazatszámláló bizottságokba. Fontos előírás, hogy csak az adott településen lakcímmel és választójogosultsággal rendelkező lakosok lehetnek a választási bizottság választott tagjai.

Nem lehet a bizottság tagja:

 • képviselőjelölt,
 • képviselő,
 • alpolgármester
 • jegyző
 • másik választási bizottság tagja,
 • választási iroda tagja
 • honvédségi alkalmazott
 • párttag
 • a választókerületben jelöltet állító szervezet tagja
 • a választókerületben induló jelölt hozzátartozója,
 • valamint egyes államigazgatási szervek munkatársai.

Arról, hogy hol várnak még jelentkezőket szavazatszámláló bizottsági tagnak, a települések polgármesteri hivatalában lehet tájékozódni – írja az MTI.

/via: MTI/

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más