17.1 C
Komló
2024. június 25.
spot_img
KezdőlapHírekVálasztás 2024 - önkormányzati és EP-választások Komlón - percről percre

Választás 2024 – önkormányzati és EP-választások Komlón – percről percre

Komló – Elérkezett a nap, ma először összevonva tartják az önkormányzati, nemzetiségi és európai parlamenti választásokat Magyarországon. Folyamatosan frissülő cikkünkben igyekszünk követni az eseményeket, és beszámolni a helyi választások alakulásáról.

Az ország szavazóköreiben reggel 6-órától este 7-ig várják az állampolgárokat. Ha valaki nem biztos benne, hogy hova kell mennie szavazni, ide kattintva tudja megnézni, hova tartozik.

A szavazóhelyiségekben a választópolgárok minimum 4 és maximum 7 szavazólapot kaphatnak. A szavazáson ugyanis a választópolgárok leadhatják voksukat a polgármesterre, a települési kislistás egyéni választókerületi képviselőre, a vármegyei listára, és szavazhatnak az európai parlament pártlistáira is. A nemzetiségi választópolgárok az említett 4 szavazólap mellett ezeken a településeken is plusz három szavazólapot kaphatnak még.

Szavazólapok /fotó: 7300/

Személyi, lakcímkártya legyen mindenkinél

A választópolgároknak a szavazás előtt igazolniuk kell személyazonosságukat, valamint lakcímüket vagy személyi azonosítójukat, melyet a lakcímkártya tartalmaz. Szavazni kizárólag érvényes személyi igazolvánnyal, útlevéllel vagy vezetői engedéllyel lehet. A személyazonosság igazolására alkalmas továbbá az Európai Unió más tagállama által kiállított érvényes, fényképes személyi okmány is.


07:55

Kijöttek az első, 7 órás részvételi adatok. A választás elő órájában a szavazásra jogosult 19 693 komlóinak 2,05%-a adta le szavazatát, ami 403 embert jelent.

forrás: valasztas.hu

Rekordmagas részvétel 

Országosan reggel 7 óráig 148 427-en jelent meg a szavazáson, ami 1,88 százalékos részvételt jelent. Ennél magasabb még sosem volt a választói aktivitás ebben az időszakban önkormányzati vagy EP-választáson.


8:25

Vedd észre a választási csalás jeleit!

Bár választást nyerni tisztességesen kellene, szinte minden alkalommal előfordul, hogy a jelöltek (vagy a támogatóik) törvénytelen eszközökkel is próbálnak szavazatok szerezni.  Mik ezek?

  1. Választási visszaélésnek számít például a buszoztatás, amikor a szavazóhelyiséghez tömegesen szállítják a szavazókat, általában kisebb településeken. Fontos tudni, hogy a szavazók tömeges szállítás akkor is tilos, ha az technikailag nem busszal történik, hanem más járművel (ezt szokták autóztatásként is emlegetni).
  2. Bűncselekménynek minősül a szavazatvásárlás, a szavazat eladása vagy az erre való ajánlkozás is, vagyis minden olyan eset, amikor valaki a választóknak pénzt vagy más ellenszolgáltatást ígér vagy ad cserébe a szavazatáért. Ugyanúgy bűncselekményt követ el az, aki a szavazatáért cserébe pénzt/ellenszolgáltatást kér vagy elfogad.
  3. Az is bűncselekmény, ha valaki fenyegetéssel akarja befolyásolni, hogy más választó kire szavazzon, vagy ne szavazzon, esetleg egyáltalán nem engedi meg neki, hogy leadja a szavazatát.
  4. Szintén tilos mást nyílt szavazásra kényszeríteni. Aki eléri, hogy egy szavazó másoknak is megmutassa a szavazólapját (például lefényképezteti a szavazólapot), vagy mások előtt húzza be az X-et, az is bűncselekményt követ el.

Ha ilyet tapasztalsz, és szeretnél tenni ellene, a következőket teheted:

  • Ha nem akarsz jogi eljárásokban részt venni, fordulj a sajtóhoz!
  • Ha nem riadsz vissza a jogi eljárásoktól, választási kifogást nyújthatsz be a választási bizottságokhoz. Ezzel akár még azt is elérheted, hogy megismételjék a szavazást! A komlói választási bizottság IDE kattinva elérhető.
  • Ha bűncselekményt tapasztalsz, amellett, hogy választási kifogást teszel, a rendőrségnél is tehetsz feljelentést.

Ha tanácsot kérnél, hívd a TASZ választási forródrótját a +36 1 646 4414-es telefonszámon (június 9-én reggel 6 órától éjfélig van rá lehetőséged)!


9: 45

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más