8.7 C
Komló
2024. április 21.
spot_img
KezdőlapHírekUpsz! "Elfelejtett" közbeszerzést kiírni az önkormányzat

Upsz! „Elfelejtett” közbeszerzést kiírni az önkormányzat

Komló – Ezt nem teszi ki az ablakba a fideszes városvezetés: jogsértő módon vették meg a bányászrelikviákat, a Hatóság bírságot szabott ki.

A Magyar Narancs írta meg, hogy közel egymillió forint büntetést szabott ki a Közbeszerzési Hatóság Komló város önkormányzatára, miután megállapították, hogy súlyos jogsértést követett el egy adásvétel kapcsán. Na de miről is van szó?

Közösen döntöttek

A komlói képviselő-testület 2016 novemberében hozott egy határozatot, amely szerint tízmillió forintért megveszi Hoffmann Györgytől azokat a bányászati emléktárgyakat, amiket korábban már beépített egy emlékműbe (lásd: múzeum mögötti emlékhely). Az üzlet látszólag több sebből is vérzett – ezt gondolta Tényi István is, aki a magyarnarancs.hu cikke nyomán feljelentést tett a Baranya Megyei Főügyészségen hűtlen kezelés gyanúja miatt. Az ügyben nyomozás indult a Szigetvári Járási Ügyészségen fokozott ügyészi felügyelet mellett.

A nyomozás során a közbeszerzési eljárás is vizsgálat alá került, a Közbeszerzési Hatóság pedig megállapította, hogy a komlói önkormányzat jogsértést követett el, amikor nem írt ki közbeszerzési eljárást a bányászrelikviák megvásárlására. Erre azért lett volna szükség, mert a beszerzés összege meghaladta a nyolcmillió forintot.

Fotó: K. E. /archív

Súlyos jogsértés, jöhet a per

A Közbeszerzési Hatóság egyrészt nyolcszázezer forint büntetést szabott ki a súlyos jogsértés miatt, másrészt pert indít a szerződés érvénytelenségének kimondása, valamint az érvénytelenség jogkövetkezményeinek alkalmazása miatt.

A határozatban foglaltak szerint az önkormányzat arra hivatkozott, hogy 7,9 millió forint plusz áfa vételárral számoltak, amely alapján nem lett volna szükség a közbeszerzésre, valamint arra, hogy „nem a klasszikus áfa körbe tartozó féllel” szerződtek, ezért a személyi kifizetésekre vonatkozóan egészen más bruttó-nettó értéket kell számítani. Ezeket az érveket azonban a Hatóság nem fogadta el – írta meg a portál.

Kifizetik, nem fizetik?

Felmerül a kérdés, mi lesz ezek után. Az önkormányzat elmehet az üggyel a bíróságra, vagy kifizetheti a büntetést. Ha utóbbi mellett dönt, vajon milyen keret terhére teszi majd? Mert hát, kifizettek ugye 10 millió forintot közpénzből törvénytelenül, és most kifizetnék közpénzből a büntetést is…? Vagy esetleg a döntéshozókat terheli személyes felelősség?
Ha a Közbeszerzési Hatóság perének végén esetleg meg kell semmisíteni a szerződést, vajon a város visszakapja a 10 millió forintot? Életbe lép az eredeti, kölcsönadásos szereződés? Kiírnak közbeszerzést? Mi lesz az emlékművel? Vajon a 9 igennel szavazó testületi tag tudta, hogy törvénytelen dolgot szavaz meg? (A napirendi pont tárgyalásának körülményeiért kattints IDE – 8. sz. napirendi pont.)

Minderről beszámol vajon a helyi média?

Sok-sok kérdés, amikre egyelőre nincs válasz.

 

Címlapfotó: www.komloiujsag.hu

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más