Hírek

Uniós forrásból épülhet új domb Komlón

Komló – Már a jövő év közepén megkezdődhetnek a munkálatok Dávidföld és Kenderföld között.

Nagyszabású beruházás valósulhat meg a jövő évben Komlón. A “TOP-1.1.1-10-HILL1-2022-00001 Komló város lakókörnyezetének fejlesztése Dávidföld-Kenderföld összeköttetésének megvalósítása” című projekt keretében a vásártéri volt meddőhányót kipótolva egy új lakóövezet jöhet létre.

A grandiózus beruházás keretei között a vásárteret megnövelve egészen a Zrínyi utcáig egy új földterület jönne létre, ezzel összekötve a város két egymással szemközti lakóövezetét. Az új dombon panorámás lakóingatlanok, játszótér, üzletek és egy összekötő út is megvalósulna.

Azért, hogy a városközpontot továbbra is meg lehessen közelíteni Mecsekjánosi felől, a Kossuth Lajos utca domb alatti szakaszán alagutat építenének. A tömegközlekedés terheit csökkentve a belvárosba egy Európában is egyedülálló fedett csúszdán juthatnak majd le az új városrész lakói.

“Komlón a ’60-as évek óta nem történt ekkora volumenű beruházás. Reméljük, ez a különleges projekt sok ember fantáziáját felkelti és választja emiatt lakóhelyéül ezt a gyönyörű várost. Nem titkolt szándékunk, hogy a turizmust is élénkítsük az új mesterséges látványossággal. Összességében nagyon bizakodóak vagyunk a beruházást illetően – nyilatkozta lapunknak Lankás Péter, a projekt koordinátora.

Az alapozáshoz a város széli illegális szemétlerakókból származó hulladékot használnák elsősorban, ezzel bekapcsolódva a “Tisztítsuk meg az országot” projektbe.

Komlón nagy hagyományokra tekint vissza a dombépítés

Minden Komlói tudja, hogy a város hét dombra épült. A bányászat során nem csak értékes kőszenet, hanem rengeteg meddőt is kitermeltek. Ezt az “értéktelen” kőzetet használták fel végül a várost körülvevő dombok építésére.

Korabeli fotó. Forrás: Forteplane

Ahogy fejlődött a bánya, úgy születtek az újabb és újabb dombok. Ezen a ritka, 1961-es képen éppen Szilvás építését láthatjuk. A hatalmas, 220 méter hosszú és körülbelül 96 méter magas rakodógépek 4 év alatt építették meg a városrész alapjául szolgáló dombot.


Cikkünk természetesen áprilisi tréfa volt. Nem épül Komlón új domb, sőt a régieket sem meddőből építették.

Szólj hozzá!

Hirdetés