2.7 C
Komló
2024. április 25.
spot_img
KezdőlapHírekTrükköző cégek is állhatnak a szemétgondok mögött

Trükköző cégek is állhatnak a szemétgondok mögött

Komló – Lomtalanítás hivatalosan évente kétszer van – de akadnak, akik ezt nem így gondolják.

Nem újkeletű a probléma, hogy a közterületre kirakott konténerekben (és mellett) hatalmas szemétkupacok halmozódnak fel akár pár óra lefogrása alatt. Mostanában azonban mintha megszaporodtak volna ezek az esetek. Minket is számos olvasó megkeresett már ezzel a problémával, azonban mi is csak azt tudtuk mondani, amit most Szeitz Gábor, a Komlói Városgazdálkodási Nonprofit Zrt. üzemvezetője nyilatkozott a Komlói Újságnak.

Az alapvetően a kiskerteseknek kihelyezett konténerekbe (Szilvás, dózergarázs, Határtető, Körtvélyes stb.) a kommunális hulladékon túl olyan építési törmeléket, elektronikai- vagy veszélyes hulladékot is bedobnak arra nem jogosultak, amelyeknek a hulladékudvarban lenne a helye. A szakember szerint két helyszín van, ahol különössen rossz a helyzet: az egyik a Tesco melletti rózsaszín tízemeletes melletti parkoló (ahonnan elvittek egy illegálisan kihelyezett konténert), a másik a határtetői kiskertes övezet peremén található szemétgyűjtőhely. Mindkét helyszínen rövid idő alatt sok olyan lom halmozódik fel, amelyet biztosan nem a lakók termelnek: például bontott nyílászárók vagy épp autóalkatrészek.

A jelenség mögött az állhat, hogy egyes vállalkozások nem akarnak vagy kevesebbet akarnak fizetni a hulladékszállításért, ezért egy alacsonyabb űrmértékre kötnek szerződést a szemétszállító céggel, majd a gyártásból eredő törmeléket és szemetet például a felsorolt konténerekhez viszik.  Bár ez törvénysérő, ahhoz, hogy felelősségre lehessen vonni a tilosban járókat, tettenérésre lenne szükséges – mutat rá Szeitz Gábor.

– A cég meg fogja tenni a szükséges lépéseket. Első körben tájékoztató táblákat helyezünk ki a konténerek mellé, amivel fokozott polgárőr-felügyelet párosul majd. Ha ez nem bizonyul elegendőnek, akkor a következő lépcső a kamerarendszer bővítése lesz, végül jöhet a büntetés kiszabása az önkormányzattal együttműködve. Emellett a KVG Zrt. fővállalkozójának, a Dél-Kom Nonprofit Kft.-nek a munkatársai a várost járva újabb és újabb szerződéseket kötnek a vállalkozásokkal, annak érdekében, hogy mindenki rendelkezzen hulladékgazdálkodási szerződéssel – hangsúlyozta az üzemvezető.

A lakosság számára természetesen továbbra is biztosított az évi két ingyenes lomtalanítás: a következő április közepén lesz. A hulladékot azonban csak a megadott időpontok előtt pár nappal lehet kihelyezni.

Fotók: Szeitz Gábor/FB

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más