21.7 C
Komló
2024. július 25.
spot_img
KezdőlapHírekSzigorítás: éjféltől közterületeken is kell maszkot hordani

Szigorítás: éjféltől közterületeken is kell maszkot hordani

Éjféltől jön egy új szabály, ezt az M1-nek adott interjúban jelentette be a miniszterelnök – számolt be a hírről a HVG. 

Frissítés! (2020.11.10. 22:45)

Kedd este fél 11 körül megjelent végre a Magyar Közlöny, amelyből kiderültek a részletek:

 • A maszkviseléssel és távolságtartással kapcsolatosan eddig bevezetett szabályok továbbra is érvényesek, azzal, hogy a 10 000 főnél nagyobb település egyes közterületein a maszkviselés kötelező. A területek kijelölése a polgármester feladata. Sporttevékenység során, valamint a parkokban, illetve zöldterületeken a maszk viselése továbbra sem kötelező.
 • Este 8 óra és reggel 5 óra között kijárási tilalom lép életbe, mindenkinek haza kell érnie este 8 óráig. A kijárási tilalom alóli mentesülés egyik esete a munkavégzés, amelyet azonban igazolni szükséges.
 • Minden gyülekezés tilos.
 • Az éttermek vendéget nem fogadhatnak, vendégnek ott csak az étel elvitele céljából lehet tartózkodni. Az üzemi étkezdék nyitva tarthatnak.
 • Az üzletek – a gyógyszertárak és a benzinkutak kivételével – este 7 óráig maradhatnak nyitva és utána a kijárási tilalom lejártával, tehát leghamarabb reggel 5 órakor nyithatnak ki. Az e rendeletben nem említett szolgáltatók és szolgáltatások (például fodrász, masszőr, személyi edző) a szokott rendben működhetnek a kijárási tilalom szabályai mellett.
 • A szállodák turistákat nem, csak üzleti, gazdasági vagy oktatási célból érkezett vendégeket fogadhatnak.
 • Mindennemű rendezvény megtartása tilos, ide értve a kulturális eseményeket valamint a karácsonyi vásárokat. A vallási közösségek szertartásai a vallási közösség döntése szerint tarthatóak meg. A Kormány felkéri a vallási közösségeket, hogy a szertartásaik során a magatartási szabályokat az általános szabályokkal összhangban határozzák meg.
 • A sportmérkőzéseket zárt kapuk mögött kell megtartani.
 • Az egyéni szabadtéri sportok gyakorlása engedélyezett. A vonatkozó jogszabályok szerint versenyszerűen sportolók e tevékenységükben nem korlátozhatóak.
 • A szabadidős létesítmények használata tilos, beleértve különösen a fitnesztermeket, fedett uszodákat, múzeumokat, könyvtárakat, mozikat és állatkerteket, korcsolyapályákat.
 • A bölcsődék, az óvodák és az általános iskolák a 8. osztályig a megszokott rend szerint nyitva tartanak, a speciális intézményi védelmi intézkedéseket az igazgató határozza meg. Az iskolák a középfokú oktatásban 9. osztálytól digitális munkarendben működnek. A középfokú intézmények kollégiumai az iskolaigazgató döntése szerint működnek.
 • Magán és családi rendezvények (például: születésnap) 10 főig megtarthatóak.
 • Temetés legfeljebb 50 fővel tartható meg.
 • Esküvők lakodalom nélkül tarthatóak meg, azonban az eseményen csak meghatározott személyek vehetnek részt.
 • Kórházak, iskolák, óvodák, bölcsődék dolgozóit és a szociális intézményben dolgozókat – külön kormányrendeletben foglaltak szerint – hetente tesztelni kell.

Korábban írtuk: 

A lap azt írja, Orbán Viktor miniszterelnök az M1-nek adott interjúban jelentette be kedd este, hogy éjféltől a közterületeken is kell maszkot hordani. A korlátozásokról szóló rendeletet már aláírta, de még nem jelent meg a Magyar Közlönyben, így nem tudni, hogy vannak-e benne más váratlan elemek is.

A miniszterelnök emellett egészen drámaian fogalmazott az egészségügy helyzetéről: többször is elmondta, most 50 százalék az esély arra, hogy az kitart.

Az éjféltől életbe lépő többi szabályról itt írtunk:

 

Bezárnak az éttermek, színházak, újra jön a digitális oktatás

A járvány terjedésének lassítása érdekében Orbán Viktor miniszterelnök szigorú korlátozásokat jelentett be a Facebookon, amelyek szerda 0 órától lépnek érvénybe – írja a HVG.hu. A portál tájékoztatása szerint: Este 8 és hajnal 5 között kijárási tilalom lesz, ebben az időszakban csak munka miatt vagy rendkívüli indokkal lehet az utcán közlekedni.

A fotó illusztráció, forrás: pixabay.com

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más