Hírek

Sorra mondják fel a szolgálatot az elöregedett vízvezetékek

Komló – Az utóbbi időben megszaporodtak a csőtörések a városban. Utánajártunk, mi lehet az oka.

Lassan minden hétre jut egy csőtörés a városban. Legutóbb múlt hét pénteken repedt el egy vezeték a Kossuth Lajos utcában. Miután kijavították a hibát, másnap ugyanott ismét elárasztotta a város főutcáját a víz, de a Sportközpont mellett is már kétszer kellett intézkedniük a vízmű munkatársainak csőtörés miatt. A Kossuth utcai gerincvezeték összesen háromszor repedt meg az utóbbi hat hónapban.

Az utóbbi 6 hónap komlói csőtöréseinek listája. Forrás: vízmű

Az érintett utcákban élőknek fogytán volt a türelmük, hiszen – valljuk be őszintén – tényleg bosszantó, ha kiszámíthatatlan időpontokban nincsen otthon víz, vagy akár napokig akadozik a szolgáltatás, hiába igyekeznek a vízmű munkatársai a lehető leghamarabb elhárítani a hibákat.

Szerettük volna megtudni, mi lehet a rendszeres csőtörések oka, ezért érdeklődtünk a vízműnél, esetleg köze van-e a meghibásodásoknak a buszpályaudvar felújításához.

Érdeklődésünkre Mester Zoltán üzemigazgató elmondta, sajnálatos tény, hogy az utóbbi időszakban megszaporodtak a meghibásodások Komlón a belvárosban, de ezek nincsenek összefüggésben a buszpályaudvaron folyamatban lévő munkálatokkal. Az ivóvízellátó rendszer üzemeltetési módján ugyanis semmilyen tekintetben nem kellett módosítani a buszpályaudvar felújítási munkái miatt.

A meghibásodások okát a vezetékek magas (50 év feletti) életkora miatt bekövetkező korróziós lyukak és az eternit vezetékek csőfalának szilárdságának csökkenése következtében bekövetkező törések okozhatták – mutatott rá az üzemigazgató.

A vízműben hozzátették, bár egyes szakaszokon már végeztek/végeznek felújításokat, összességében a vezetékek kora és állapota már teljes felújítást igényelne. A munkálatokhoz azonban pályázati forrásokra lenne szükség, az önkormányzat ugyanis ilyen nagyságrendű beruházást nem tudna finanszírozni.

Abban egyébként, hogy a vezetékek elöregedtek, nincs semmi meglepő annak fényében, hogy a városban van olyan csatorna, amely már 33 éve, minden nagyobb esőzéskor eláztatja a belvárost.

Fotó: a szerző felvétele 

Szólj hozzá!

Hirdetés