-2.3 C
Komló
2023. december 05.
KezdőlapHírekRangos díjat kapott a Rák Antenna ügyvezetője

Rangos díjat kapott a Rák Antenna ügyvezetője

Komló – Rajnai Norbert, a Rák Antenna Kft. ügyvezető igazgatója nemrég  Jánosi Engel Adolf Díjat kapott a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamarától. Ennek kapcsán készített vele interjút a Dunántúli Napló.

„Volt egyszer egy vállalkozó, aki Baranya egyik legnagyobb cégét hozta létre – Jánosi Engel Adolfnak hívták, s többek között ő indította el a komlói kőszénbányászatot. Ma egy olyan cég működik az egykori kőszénbánya helyén, mely 140 fős létszámmal a város egyik vezető vállalkozása. Ügyvezetőjük, Rajnai Norbert.

– Milyen messzire vezetnek a céges családi gyökerek?

– Dédapámnak malma volt, édesapám, Rajnai Árpád 1968-ban elektroműszerészként kezdte a maszek világot a Kaposvár melletti Büssüben. Aztán visszaköltöztünk Komlóra, és egy garázsban folytatódott a munka, szocialista autók antennáinak a gyártására berendezkedve. A rendszerváltáskor már 10 embert foglalkoztatva Magyarország legnagyobb autó­antenna-gyártói voltunk.

– Mi volt a második lépcsőfok?

– A hazánkba betelepülő Suzuki gyárral 1991-ben indult a kapcsolat, és 26 százalékos kamatterhű japán Start hitelből fejlesztettük a céget, majd tíz év után kényszerűségből lezárult az antennagyártó korszakunk.

– Hogy álltak talpra?

– A műanyag fröccsöntést fejlesztettük és festett műanyag autóalkatrészekkel bővült a palettánk. A Suzukin keresztül az Opelnek is beszállítói lettünk, majd egy másik csatornán a Porschéhez és a Fiathoz is eljutottunk. 2008-ban már hetven ember dolgozott nálunk, napjainkban pedig a Mercedes és Audi gyárnak is beszállítunk.

– Személy szerint mit tett hozzá ehhez?

– Vegyipari gépészként végeztem, így elsősorban a fröccsöntés, a festés kémiájában, a gyártási folyamatok kialakításában hasznosítom magam, valamint a beruházásokat irányítom.

– Van újabb kiugrás, hiszen immár összesen 140 embert foglalkoztatnak?

– Ez öt éve megy így, harmadik éve pedig fut egy kétmilliárdos beruházásunk, melynek nyomán úgy tervezzük, hogy jövőre közel kétszázan ténykednek majd a cégben. Itt jegyezném meg, hogy édesapám 77 évesen még minden nap bent van egy teljes műszakon át, és édesanyám is bejár hetente egy napra.

– Mi a jövő?

– Egy 760 millió forintos kutatás-fejlesztés keretében három éve elkezdtük a biológiailag lebontható műanyag (PLA) fejlesztését, amit 2021-től több területen kötelező lesz használni az unióban. Továbbá 3D nyomtató szálakat fejlesztünk PLA-ból, többek közt háztartási célokra is.

– Háztartásokban 3D nyomtató?
– Szakemberek szerint hamarosan a háztartási berendezésekben meghibásodott elemek helyett a gyár nem cserealkatrészt küld, hanem a honlapjukról letölthető lesz a darab 3D-s nyomtatása.

 

Névjegy

Rajnai Norbert 1971-ben született Kaposváron. Büssün élt 3 éves koráig, majd Komlóra költözött a család, azóta itt él. Pécsett érettségizett a Vegyipari Szakközépiskolában, 1990-től dolgozik a családi vállalkozásban, 2003 óta ügyvezető. 2007-ben létrehozott egy automatizált festőüzemet, amely az ország top 3 festőüzemének egyike, azóta több céget is alapított és működtet. Párkapcsolatban él 16 éve. Szakmai okokból rengeteget utazik határon belül és határon túl. Többször volt Japánban, Kínában, bejárta Amerikát, Thaiföldet és Európa több országát.”

Forrás: bama.hu

Fotó: Rajnai Norbert/Facebook

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img

Minden más