15.7 C
Komló
2024. február 26.
KezdőlapHírekPécsre kerül a Hét Domb Filmfesztivál krémje?

Pécsre kerül a Hét Domb Filmfesztivál krémje?

Komló-Pécs Tavaly rendezték meg először Komlón a Hét Domb Filmfesztivált. Idén is meg fogják tartani, csak épp félig Komlón, félig Pécsen. Utóbbi helyszínen 7hills Film Festival a neve, és külön honlapja meg szervezőgárdája is van. Az időpont mégis ugyanaz. Tudja még követni?

Hét Domb Filmfesztivál tavaly debütált Komlón Magyar Ferenc (Komlómédia) fesztiváligazgató irányításával. Idén újra megtartják az eseményt – a promóció már hónapokkal ezelőtt megkezdődött. Pár napja azonban felbukkant egy nagyon hasonló nevű filmfesztivál Pécsett is, ráadásul ugyanabban az időben. Elsőre azt gondoltuk, hogy a programokat Pécsre vitték át, de nem volt világos, miért hirdeti magát akkor továbbra is komlóiként a rendezvény.

A Facebookos események sem segítettek ebben:

  • Seven Hills International Film Festival (azaz Hét Domb Nemzetközi Filmfesztivál) (SHIFF) Pécsen,

 

  • és Hét Domb Filmfesztivál Komlón.

 

Itt elvesztettük a fonalat, ezért felkerestük mindkét esemény szervezőjét. Magyar Ferenc egyelőre nem reagált megkeresésünkre, a Seven Hills International Film Festival szervezőitől azonban a következőket tudtuk meg:

  • a tavalyi esemény vendégeinek visszajelzései, kérései és tanácsai alapján – a komlói rendezvénnyel „karöltve” – egy új, kifejezetten a nemzetközi mezőnyre koncentráló filmfesztivált szeretnének létrehozni;
  • a nemzetközi filmfesztiválnak azonban megvannak a sajátos kritériumai, így például, hogy a filmeket moziban kell levetíteni a szakmai zsűri és a közönség előtt is – és mivel Komlón nincs mozi (tavaly a színházban lehetett megnézni a filmeket egy kivetítőn), a „nemzetközi szekciót be kellett költöztetni a pécsi mozitermekbe”.
  • A hazai filmek megnyitója tehát továbbra is Komlón lesz, míg a nemzetközi megnyitó Pécsen.
  • Pécsett számos program övezi majd a vetítéseket, lesznek például koncertek, de jótékonysági est is.
  • És hogy mi a programterv ehhez képest – a versenyfilmek vetítésén túl – Komlón? Arról egyelőre nincsenek információk. Ugyanakkor a pécsi filmfesztivál szervezői elmondták: többször is felajánlották, hogy a rangos nemzetközi filmeket és sztárokat elhozzák Komlóra is, ingyenes szabadtéri vetítéseket biztosítanak, a Komlón győztes magyar alkotásokat levetítik a pécsi mozikban, a szelektált nemzetközi versenyfilmeket pedig Komlón. Felajánlásukra azonban eddig még nem kaptak pozitív visszajelzést Magyar Ferenc részéről.

 

A 7dombfesztival.com-on a pedig a következő magyarázat szerepel:

„2018-ban a nemzetközi szekció új helyszínen, kiemelkedő szakmai színvonalon várja az érdeklődőket, bevonva a Mecsek hét települését. Új alapokra helyezzük a nemzetközi fesztivált, egyedülálló szakmai fórumot biztosítva az érdeklődőknek. A tavalyi év sikerein felbuzdulva idén is nagy szeretettel és még több programmal várjuk vissza vendégeinket a Mecsekbe, 2018. szeptember 2. és 9. között. Várjuk azokat a filmeseket is, akik előre jelezték részvételi szándékukat a közép-európai régió egyik legrangosabbnak ígérkező filmszemléjén!”

Mindez Tóth László fesztiváligazgató, Hoppál Péter és Polics József köszöntője szomszédságában olvasható.

 

A sokkal szerényebb hetdombfilmfesztival.hu-n ezzel szemben már csak a 191 benevezett filmről és a zsűrizésről találhatunk pár hírt.

 

Összefoglalásul (vélemény):

Még véletlenül sincs arról szó tehát, hogy a kihalt bányászvárosából, ahol még mozi sincs, kiveszik a filmfesztivál izgalmasabb részét (így pl. a sztárokat vagy a koncerteket) és átteszik az „elit” Pécsre, hanem csak „bővítik a palettát” újabb helyszínekkel. Nyilván az sem merül fel, hogy a tavalyi rendezvény esetleg nem úgy sikerült, ahogy azt a szervezésben részt vevők elvárták volna, és ezért a saját kezükbe vettek egyes elemeket. Nem-nem, csakis a fejlesztés lehet az ok. Hát legyen így.

Mindenesetre az biztos, hogy a látványos, nemzetközi dolgokért ezúttal is Pécsre kell majd utazni, míg Komlónak marad a hazai felhozatal (ami persze lehet jó), néhány mérsékelten érdekes off programmal.

Ha nem így lesz, annak csak örülünk majd.

 

 

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más