19.7 C
Komló
2024. május 23.
spot_img
KezdőlapHírekPécsett 25 feljelentés született a fideszes városvezetés vélt visszaélései miatt, Komlón nem...

Pécsett 25 feljelentés született a fideszes városvezetés vélt visszaélései miatt, Komlón nem volt ilyen

Pécs-Komló – Péterffy Attila, Pécs polgármestere 2019-es megválasztása után útjára indította a pécsi önkormányzati cégek és intézmények jogi és gazdasági átvilágítását. Az átvilágítási folyamat eredményeként eddig 25 esetben született feljelentés a városvezetés hétfőn megjelent közleménye szerint. Komlón nem került sor hasonlóra, bár ígéret volt a korrupció felszámolására.

Tavasszal vádlottként áll bíróság elé a Zsolnay Örökségkezelő NKft. egyik korábbi igazgatója. Ez az első ügy, amelyben a 2019-ben útjára indított pécsi önkormányzati átvilágítás nyomán a hatóságok emelnek vádat. Az ügyészség szerint az ügy két vádlottja csaknem 14 millió forinttal rövidítette meg az önkormányzati céget – közölte a pécsi önkormányzat.

A pécsi átvilágításon a közlemény szerint egy 14 jogászból álló csapat dolgozik, akik eddig 34 ügyet tártak fel, ebből pedig 25 végződött feljelentéssel.

„A feltárt visszaélések teljes elkövetési értéke meghaladja a 2,5 milliárd forintot, a hatóságok eddig közel 360 millió forintot vettek zár alá. Szintén az átvilágítás eredménye, hogy 711 millió forintnyi közvagyont sikerült visszaszerezni a pécsiek közösségének” – írták.

A városvezetés közleményéből az is kiderült, hogy közvádas eljárásban (vagyis úgy, hogy az ügyészség maga emelt vádat) eddig egy, a feljebb említett Zsolnay Örökségkezelő NKft-hez kötődő ügy jut el a tárgyalási szakaszba. Emellett további hat ügyben zajlanak pótmagánvádas eljárások. Ez azt jelenti, hogy a hatóságok már lezárták a nyomozást vádemelés nélkül, vagy ejtették a vádakat, ezért Pécs város önkormányzata maga képviseli a vádat az ügyészség helyett.

Komlón más a helyzet

Ferenczy Tamás, a Komló Összeköt Egyesület (KÖT) elnöke négy évvel ezelőtti kampánybeszédében azt ígérte, megválasztása esetén megszűnteti a helyi korrupciót. Bár az elnök nem jutott mandátumhoz, a testület többsége ellenzéki lett, tudomásunk szerint mégsem történt a pécsihez hasonló átvilágítás. Ehhez talán a két évig tartó covid járványnak, és az ezzel járó önkormányzati változásoknak (ti.: a polgármester egy személyben hozhatott döntéseket) is köze lehetett, de hogy pontos képet kapjunk, elküldtük kérdéseinket a KÖT-nek.

Arra szerettünk volna választ kapni, hogy az elmúlt 4 év során Komlón is történt-e a pécsihez hasonló, az előző városvezetés esetleges visszaéléseit vizsgáló ellenőrzés. Ha igen, milyen eredményekkel zárult, ha pedig nem, annak mi az oka.

A frakció válaszát teljes terjedelmében, változtatás nélkül közöljük:

Ahogy mindenki előtt ismert, 2019-ben Polics József lett Komló város polgármestere, így számtalan olyan feladattól esett el a Komló Összeköt Egyesület, amelyre abban az esetben lett volna lehetőségünk, ha nem csak a többséget, de a polgármesteri tisztséget is ránk bízzák a komlói választópolgárok.

Azonban a Komló Összeköt frakciója minden egyes beruházás esetén, érezve a többség adta felelősséget, azzal a szemlélettel járt és jár el, hogy Komló Város Önkormányzatának költségvetését, és annak stabilitását garantálni tudja. Emlékezetes, hogy például a ciklus legelején, a még nem az általunk felügyelt szennyvízberuházás kapcsán 48 millió forintot spórolt az önkormányzat a Komló Összeköt fellépésének köszönhetően. Ahogy akkor, azóta is azzal a mentalitással jár el a Komló Összeköt, hogy a város költségvetését minden esetben védjük.

Továbbá fontos leszögezni, hogy a jelenleg is zajló, vagy ebben a ciklusban lezáródó nagyberuházások tekintetében elmondható hogy nagyon minimális mértékben kell a városnak hozzájárulnia a költségekhez, hiszen vagy állami beruházás, vagy teljes egészében Uniós forrásból valósul meg.

Az előttünk álló költségvetés tervezése során is kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy a megnehezedett gazdasági környezetnek megfelelően olyan költségvetése legyen a városunknak, amelyben felesleges, pazarló és szükségtelen költségek nem terhelik az önkormányzatot – írta lapunknak küldött válaszában a Komló Összeköt Egyesület.

A városvezető frakció válaszából, ahogy látható, sajnos nem derült ki, történt-e pécsihez hasonló vizsgálat, vagy ha nem, miért nem.

/címlapkép: pexels.com/

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más