Hírek

Nem érinti a lakossági wifiket az új radar a Hármashegyen

Elterjedt a hír, hogy új, meteorógiai célú radar épül a Hármashegyen, ezért a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság “arra kér mindenkit”, hogy ne használják a működési tartományba eső kültéri WiFi eszközeiket. Utánajártunk, mi ebből az igaz.

 

A siklosihirek.hu oldalon jelent meg egy cikk augusztus 12-én arról, hogy radar épül egy Baranya megyei hegyre. Ebben szerepelt az “NMHH kérése” is. Mivel az infomáció hamar elterjedt a Facebokon, ám annak tartalmát néhányan vitatták, utánajártunk mi is, pontosan miről van szó. A kormány oldalán hamar rábukkantunk egy önkormányzati hírlevélre, amelyben a következők szerepelnek.

– Magyarországon jelenleg négy meteorológiai állomás működik az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) felügyelete alatt, illetve megkezdődött egy, a jégkár elleni védelmi feladatok szempontjából fontos új radar építése, amely a tervek szerint még idén üzembehelyezésre kerül Hosszúhetény közelében, a Hármashegyen.

Hármashegyi adótorony. Fotó: Kalkó Gedeon/google maps/2020

– Mindegyik állomás radarja az 5 GHz-es frekvenciatartományban üzemel: Budapesten, a Gilice téren az 5625 MHz, Pogányváron és Napkoron az 5610 MHz, Szentes-Lapistón az 5640 MHz frekvencián, míg az új – jelenleg kiépítés alatt álló – radar tervezett frekvenciája 5635 MHz. A meteorológiai radarok működéséhez szükséges frekvenciasávok kijelölése, engedélyezése és a zavartalan működés biztosítása a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) hatáskörébe tartozik.

Tapasztalatok szerint a radar 80 km-es körzetén belül lévő, kültéri antennával rendelkező RLAN berendezések képesek olyan mértékű zavart okozni, hogy az a hasznos információ beérkezését gátolja a radarnál.

A felújított magyarországi meteorológiai radarok 2015-ben. Forrás: met.hu/omsz

– Az NMHH ezért arra kéri az önkormányzatok illetékes képviselőit, hogy amennyiben településük valamely meteorológiai radartól kevesebb, mint 80 km távolságra van, akkor mind a már meglévő, mind a kiépítésre kerülő, kültéri RLAN antennát használó rendszereik kapcsán akár szerződésben foglalt követelményként írják elő a telepítést/üzemeltetést biztosító vállalkozójuk számára, hogy a RLAN eszközben tiltva legyen a radar frekvenciájának és a közvetlen mellette lévő frekvenciáknak (± 5 MHz) a használata. Az NMHH kéri továbbá, hogy ugyanezt az elvárást továbbítsák az önkormányzati tulajdonban lévő építményeken (pl. víztorony) antennát elhelyező bérlők irányába is, akár a bérleti szerződés feltételeként is.

– A radarok védelme az alábbi „tiltott frekvenciasávokat” jelenti az adott radar körzetében:
Budapest, Gilice tér: 5620-5630 MHz
Napkor és Pogányvár: 5605-5615 MHz
Szentes-Lapistó: 5635-5645 MHz
Hosszúhetény, Hármashegy: 5630-5640 MHz

 

Az új radar 80 km-es körzete. Forrás: Önkormányzati Hírlevél 2020. évi 15. szám

 

Tehát, valóban épül új radar a Hármashegyen, de az NMHH nem “mindenkit”, csak az önkormányzatokat kérte fel együttműködésre, vagyis a lakosságnak nincs teendője az ügyben.

Nyitókép: A magyarországi meteorológiai radarok helyszínei. Forrás: Önkormányzati Hírlevél 2020. évi 15. szám

 

 

Szólj hozzá!

Hirdetés