21.7 C
Komló
2024. július 25.
spot_img
KezdőlapHírekNagy a titkolózás a Zobák aknai befektetővel kapcsolatban

Nagy a titkolózás a Zobák aknai befektetővel kapcsolatban

Komló – A közelmúltban megjelent egy cikk a Komlói Újságban, amely szerint az önkormányzat kormányzati támogatás segítségével visszavásárolná a Zobák aknai volt bányaterületeket, hogy aztán egy befektetőnek eladva valamilyen munkahelyteremtő beruházást hozzanak létre rajta.

A lap beszámolt róla, hogy a polgármester szerint van komoly érdeklődő a területre, és hogy már a jövő évben elkezdődhet a beruházás. De mégis milyen beruházásról van szó? Szerettünk volna többet megtudni a cikkben megjelenteknél, ezért a polgármesterhez fordultunk. Nem lettünk okosabbak.

Régóta elhagyatva áll a terület

A területet egy olasz befektető cég vásárolta meg még a kétezres évek elején, akik azóta sem kezdtek vele semmit. Az eredeti tervek szerint lakópark épült volna itt, később pedig építő- és faipari cégek betelepüléséről is szó volt. Ezekből mindeddig nem valósult meg semmi.

A területet elkezdte visszafoglalni a természet

 Egy kis részt viszont megvásárolt a Komlói Fűtőerőmű Zrt., ahol 2010 óta biomassza erőművet működtet. Mostanában pedig főleg az airsoftosok és graffitisek vették birtokba az omladozó épületeket.

Az önkormányzat már korábban megvásárolta volna

Nem most jött az ötlet, hogy az önkormányzat megvegye a területet: már 2015-ben is felmerült a vásárlás terve, de akkor nem tudtak megegyezni a vételárban a tulajdonossal. Most úgy néz ki, közeledtek az álláspontok, de részleteket továbbra sem árul el a városvezetés.

Elkélne egy kis szerencse Zobák aknának is.

Szerettük volna megtudni, hogy milyen befektető, milyen üzemet építene Zobákon, a terület tulajdonosa mekkora hátralékot halmozott fel a város felé, pontosan miből áll ez a hátralék, és mindez hogyan befolyásolja a tárgyalásokat, illetve a vételárat.

Polics József polgármester lapunknak a következő választ adta:

„A Zobák aknai fejlesztéssel kapcsolatban néhány információ,  amit meg tudok osztani: Komló Város Önkormányzatának tulajdonában lévő vállalkozók részére közművesíthető telkek lassan elfogynak. Továbbra is a legnagyobb problémánk a foglalkoztatás területén van, ahol csak az ide települő vállalkozások tudnak segíteni. Új helyszíneket kellett keresnünk, így jutottunk el a szóba jöhető volt bányatelkekig. Sajnos ezek egyike sincs önkormányzati tulajdonban.

Sok-sok kormányzati egyeztetés után, a jelenlegi állás szerint ezek a területek szerepelnek a Zóna programban illetve kisebb részük az Igazságos átmenet programban. A végleges kormányzati döntések még nem születtek meg. (…)

A vételárak egyeztetés alatt vannak, természetesen az ár magában foglalja a meglévő tartozásokat. A megvalósítás fázisára már ebben az évben is több időpont volt, a jelenlegi időpontok azt feltételezik, hogy akár jövő évben megkezdődhetnek a terület előkészítéshez kapcsolódó beruházások.

Szoktam mondani, hogy a Holdra járunk, tehát sok mindent lehet építeni minden területre, csak az a kérdés, hogy mennyibe kerül a beruházás. Zobák akna egy pilléren van, tehát a többi bányaműveléses területhez képest még biztonságosabb.

Az ügyről újabb információk esetén tájékoztatni fogom a közvéleményt.”

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más