21.7 C
Komló
2024. július 25.
spot_img
KezdőlapHírekMúzeumok Éjszakája - zseblámpás tárlatvezetéssel és kalandtúrával is készül a Komló Verzum

Múzeumok Éjszakája – zseblámpás tárlatvezetéssel és kalandtúrával is készül a Komló Verzum

Komló – Országszerte 450 intézmény mintegy 2500 programmal várja az érdeklődőket június 22-én, a Múzeumok Éjszakáján. Komlón és Pécsen is érdekes élményekben lehet részünk.

Idén huszonkettedik alkalommal rendezik meg a Múzeumok Éjszakáját június 22-én, szombaton. A kezdeményezéshez a frissen átadott Komló Verzum is csatlakozott, ahol például műhelytitkokat tudhatunk meg a múzeumi háttérmunkával kapcsolatosan, sőt a látogatók elől elzárt raktárba is betekinthetünk. Emellett kakukktojás kereső játék, koncert, zseblámpás tárlatvezetés, sőt felfedező kalandtúra is lesz. Utóbbira június 19-ig várják három-négyfős csapatok jelentkezését a muzeum@komloverzum.hu címre.

Részletes program:

forrás: Komlóverzum Látogatóközpont, Városi Könyvtár és Muzeális Gyűjtemény Facebook oldala

Pécsen új Zsolnay-kiállítással, koncertekkel és gyermekprogramokkal készülnek

Több mint egy tucat helyszínen és ötvennél is több program várja az érdeklődőket a megyeszékhelyen.

A Janus Pannonius Múzeum (JPM) tájékoztatása szerint a Martyn-Lantos Múzeumban izgalmas projekt mutatkozik be: a LaMu, azaz Lantos és muzsika, amely a zene és a szabad alkotás kapcsolatát értelmezi újra. A résztvevők elektronikus zenei kompozíciókat hozhatnak létre Lantos Ferenc képei által inspirálódva, majd a zenét visszafordíthatják újra vizuális formába.

A Csontváry Múzeumban több tárlatvezetéssel várják a látogatókat: Aknai Tamás művészettörténész a szakmai részletekben segít elmerülni, míg Széll Horváth Lajos színművész és Kovács Péter zongoraművész szubjektív módon segíti közelebb az érdeklődőket a mester műveihez.

A Modern Magyar Képtár tárlatvezetései az alföldi iskola, a Bauhaus és az időszaki kiállítások köré csoportosulnak, míg Kismányoky Károly munkásságát animációs filmjeinek vetítése és egy beszélgetés hozza közelebb az érdeklődőkhöz.

A belvárosi Zsolnay Múzeumban új időszakos kiállítás nyílik, mely a Zsolnay gyár egyiptizáló alkotásait mutatja be. A JPM gyűjteményében őrzött több mint ötven, ókori egyiptomi jelenettel és motívummal díszített műtárgy, valamint a hozzájuk tartozó tervlapok egy olyan alkotói folyamatba engednek betekintést.

A Széchenyi téren található Janus Pannonius Múzeum Látogatóközpontban foglalkozások, ételkóstolások keretében az ókori olimpiai játékokat idézik meg, a megújult római kori kőtárban Szabó Ernő kurátori tárlatvezetése nyitja ki a kőbe zárt történelemkönyvet, de egy török kori vásár életébe is belecsöppenhetnek az érdeklődők, ahol a korhű viseletmásolatok fel is próbálhatók.

A legtöbb családi programnak az egymással szomszédos Néprajzi Múzeum és a Természettudományi Múzeum ad otthont.

A rendezvényeken a szerelem ősi rejtélyei, a régmúlt idők misztikus hagyományai és a népi mesterségek köszönnek vissza, a jelentkezők akár a gyógynövények erejével és a bájitalok főzésének ősi misztériumával is megismerkedhetnek.

A legkisebbeket gyermekjátszóba és a mesék birodalmába várják, a nagyobbak és a szülők sok más mellett kipróbálhatják a mézeskalács-díszítést, a bürökduda készítést, a kézimalmos gabonaőrlést, nemezelést, bútorfestést, szövés-fonást. Bajkó Bence bácskai népviselet-bemutatót tart, az estét népzene színesíti, de lesz borkóstolóval egybekötött ételkóstoló is. A nap betegségűző almasütéssel és a Szent Iván-éji tűzugrás ősi hagyományával zárul – közölte a JPM.

Idén a Pannon Filharmonikusok is rendezvényt tart a Múzeumok éjszakáján: Kövér András slammer és idegenvezető, a zenekar Flört sorozatának házigazdája és Szilágyi Zsuzsanna idegenvezető zenés sétával készül.

A pécsi hangversenytermet magában foglaló Kodály Központtal szomszédos Balokány-liget szabadtéri színpadán Kesselyák Gergellyel és Horváth Zsolttal az esten hallható Kesselyák-darabról, a komponálásról és a következő évadban bemutatandó zeneművekről és alkotókról szóló beszélgetésre várják a közönséget. A beszélgetést a PFZ rézfúvós kvintettjének kamarazenéje fűszerezi.

A beszélgetés után a Kodály Központ kamaratermében Dékány Zsolt fotóművésznek, a zenekar hivatalos fotográfusának éjszakai, a természetben és a városi terekben készült alkotásai láthatók Mendelssohn Szentivánéji álom című művének zenei kíséretében. A muzsikusok is várják a közönséget a Kodály Központ több olyan pontján, ahova ritkán jut el a közönség. A játékosok ízelítőt kapnak a hangszerek jellegzetességeiből, a muzsikusi pálya érdekességeiből és a szólamok egyedi kihívásaiból. Az estet a Pannon Filharmonikusok koncertje zárja.

A múzeumi programokról a www.jpm.hu, míg a zenei programokról a www.pfz.hu oldalon olvasható bővebb tájékoztatás.

/Via: MTI/

/címlapkép: 7300/

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más