26.7 C
Komló
2024. június 22.
spot_img
KezdőlapHírekMindenMás - mégis ugyanaz

MindenMás – mégis ugyanaz

Komló – Idén immáron nyolcadik alkalommal rendezi meg a Közösségek Háza a MindenMás Kulturális Fesztivált. A 2009-ben debütált rendezvénysorozat nagy reményekkel indult. De mára mintha elfáradt volna.

Az első fesztivál három helyszínen zajlott teljesen ingyenesen. Többek között fellépett a Ladánybene 27, volt graffiti verseny – ebben az évben kerültek fel a vasútállomás mögötti falra a színes festmények.

2008-ban pedig volt egy szintén hasonló rendezvény Komló Move néven ahol napközben több mint 30 környékbeli, elsősorban feltörekvő előadó lépett fel a Közösségek Háza mögött felállított színpadon, este pedig egy rap buli zárta a napot, de volt streetball verseny is.

Az évek során viszont úgy néz ki, ez a kezdeti lelkesedés alább hagyott, a fesztivál pedig fizetőssé vált. Idén már összesen 2500 forintba kerül, ha részt szeretnénk venni minden programon.

MindenMás mégis mindig minden ugyanaz

A városi fesztiválon szinte minden évben ugyanabba a pár zenekarba futhatunk. A nyolc év alatt fellépett: négyszer az Aurora ( 2012; 2013; 2014; 2016; 2017) hatszor a Rózsaszín Pitbull (2010, 2011; 2012; 2014; 2016; 2017;) háromszor a RockToRock (2012; 2014; 2016), kétszer a Nihil Chips (2012; 2013), kétszer a Helldorado (2011; 2015) szintén kétszer a Rokoko Rosé (2012; 2013) és  legvégül a Másvilág zenekar is két alkalommal játszott a rendezvényen (2010; 2017).

Félreértés ne essék, a felsorolt zenekarokkal az égvilágon semmi baj nincs (!), de minden évben ugyanazok a nevek elég hamar unalmassá válnak. Azt érezzük, hogy a fesztivált jelenleg csak letudni szeretnék a szervezők.

Fontos, hogy teret adjunk a helyi zenészeknek, de ezekkel a zenekarokkal az év többi részében is találkozhatunk, egyéb más rendezvényeken.

Ha a MindenMás tényleg egy fesztivál, és komolyan veszi, magát hívhatnának pár húzó nevet is a fellépők közé. Erre eddig többször is volt példa: Ladánybene27 (2009), Heaven Street Seven (2011), és Rudán Joe (2016) is.

Ráférne a fesztiválra a vérfrissítés, illetve ha többeknek szeretnének kedvezni a rendezvénnyel, változatosabbá tehetnék a fellépők kínálatát. Figyelhetnének a jelenlegi trendekre. Képviselhetné magát több zenei stílus. Rengeteg tehetséges feltörekvő előadó, zenekar van a környékünkön is, gondoljunk csak Pécs pezsgő underground életére. Egy kis energia ráfordítással, sokkal színesebb lehetne ez a rendezvény.

Továbbá színesíthetnék a programkínálatot egyéb nem zenei programokkal is. A múltban erre is akadtak példák, mint az említett graffiti verseny, de 2014-ben rap szövegíró versenyt is rendeztek.

Kérdéseinkkel természetesen az érintetteket is megkerestük.

Horváth Éva, a Közösségek Háza igazgatója portálunknak elmondta, a fesztiválra fordítható költségvetés nem állandó, pályázatoktól függően lehet több, vagy kevesebb. Illetve, a várostól is szoktak kapni forrást a Komlói Napok keretéből. Ez nyolcszázezer és egymillió forint közötti összeget jelent. Idén nem kérték ezt a pénzt, hogy a városi nagyrendezvényre lehessen majd fordítani. Ebben az évben, mivel pályázati támogatást sem nyertek, a fesztivált önerőből oldják meg. A MindenMás fesztivál költségvetése így egy-másfél millió forint között mozog, a bevételt pedig a programokra fordítják.

A programok közül azokat tartják meg, amelyeknek volt visszhangjuk. Idén például szerettek volna slam-poetry műsort, de az előzetes igényfelmérés alapján elvetették ezt az ötletet.

Az igazgató azt is elmondta, hogy nem céljuk mindenáron a fesztiválból nagyobbat csinálni mint ami:

„Egy rétegrendezvény, amely sosem a tömegigényre játszott.”

Mi azért reméljük, hogy a jövőben új erőre kap a fesztivál, és valóban színes, izgalmas, változatos programokat kínálnak az érdeklődőknek.

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más