25.7 C
Komló
2024. május 20.
spot_img
KezdőlapHírekMég egy kapavágás sem történt, máris közel 400 millióval drágult a Kaptár

Még egy kapavágás sem történt, máris közel 400 millióval drágult a Kaptár

Komló – A Bétai elkerülőút projektjéből csoportosítanának át 300 millió forintot – derül ki egy önkormányzati előterjesztésből. A beruházás költségei így már meghaladják az 1 milliárd forintot. 

A közeljövőben elkezdődhet a Kaptár építése. Az eredeti tervek szerint a tavalyi év végén kellett volna elkészülnie a helyi művészeti csoportoknak otthont adó új beruházásnak, de ahogy több más projektet, úgy ezt is késleltette a világjárvány.

A beruházásra 635 millió forint vissza nem terítendő kormányzati támogatást kapott a város, de úgy tűnik, ez az összeg koránt sem elég a projekt megvalósításához. A közelmúltban közzétett előterjesztés szerint további bruttó 393 444 731 forintra van szüksége az önkormányzatnak.

Átcsoportosítanának, de a kormány kezében a döntés

A dokumentum szerint a „Bétai elkerülő út megvalósítása” című projektet a közbeszerzési eljárások alapján az előzetesen megítélt 1,6 milliárd forintnál közel 300 millió forinttal olcsóbban meg tudják építeni.

Az önkormányzat a tervek szerint a fennmaradó támogatási összeget kamatokkal együtt visszafizetné az államkincstárnak, cserébe azt remélik, megkapják a Kaptár megvalósításához szükséges plusz forrást, amelyhez a visszafizetett összegen felül 92 millió forint töblettámogatást is kértek.

Pogácsás Tibor önkormányzati államtitkár Polics Józsefnek küldött válaszában hangsúlyozta, az államkincstár saját hatáskörben nem dönthet a források átcsoportosításáról, ehhez egy Kormánydöntésre lenne szükség.

Látványterv.
Gond a határidőkkel

Tudomásunk szerint a kivitelező a Baranyai-Házépítő Építőipari és Szolgáltató Kft. Az Opten adatai szerint a cégnek nem megy rosszul: öt év alatt 28 millió forintról 853 millió forintra tornázta fel az éves bevételét. Igaz, közben több végrehajtási eljárás indult a kft. ellen, legutóbb 2020 otóberében, amelyet egy hónappal később le is zárt a Pécsi Városi Bíróság.

A Baranyai-Házépítő Kft. konzorciumban az S és P 2004 Kft.-vel (amelynek tulajdonosai ugyanazok, Sánta József és Kovács Józsefné voltak) nyerte meg a pécsi Ifjúsági Ház fejlesztésére kiírt közbeszerzést 2019-ben, annak ellenére, hogy korábban akadtak gondok a munkáikkal.

Ahogy a Pécsi Stop írta pár éve: „az S és P 2004 Kft. korábban több nagyobb pécsi közbeszerzésnél is feltűnt. Mint ismert, anno 2014-ben ez a cég nyerte el a Pécsi Horvát Színház fel- és megújításának tenderét, ám a sorozatos kivitelezői csúszások után a pécsi önkormányzat 2015 januárja végén azonnali hatállyal bontott szerződést a céggel. A Horvát Színház így végül négy évvel az alapkőletétel után lett készen, noha eredetileg fél évre tervezték a beruházás idejét.

Ugyanez a cég dolgozott a pécsi állatkert megújításán is, a B Build and Trade Kft-vel együtt (utóbbi cég vezetője és Bánki Erik fideszes országgyűlési képviselő ismerik egymást). Ennél a beruházásnál bő egy évnyi csúszás jött össze, miközben az eredetileg 1,38 milliárdra tervezett beruházás 1,8 milliárdra nőtt meg.”

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más