7.7 C
Komló
2024. március 05.
KezdőlapHírekMég egy békamúmiát is találtak a Nébih ellenőrei a baranyai húsüzemben

Még egy békamúmiát is találtak a Nébih ellenőrei a baranyai húsüzemben

Vékény – Több tonna ismeretlen eredetű húst, súlyos higiéniai hiányosságokat, és egy mumifikálódott békatetemet is találtak a NÉBIH  ellenőrei egy vékényi húsüzemben. Az ügyben milliós nagyságrendű bírság várható, viszont a létesítmény már újra működik.

Súlyosan megsértette a hatályos jogszabályi előírásokat az a Baranya megyei élelmiszer-előállító létesítmény, ahol áprilisban ellenőriztek a Nébih szakemberei.

Az ellenőröket hatalmas kosz fogadta az üzem egész területén, erősen szennyezett volt a padozat, a fal, a mennyezet, valamint a berendezések is. A darabolásra használt helyiségben nem működtek az eszközfertőtlenítők és különösen szennyezettek voltak a vágóhíd szennyes-övezeti dolgozói részére kialakított folyosók és helyiségek, sőt még egy mumifikálódott békatetemet is találtak a hatóság képviselői.

A kiszáradt béka 0:20 másodpercnél tekinthető meg:

A helyszíni vizsgálat 6 sertés esetében, a vágóhídi kábítást, szúrást és perzselést követően állapította meg, hogy az állatok jelöletlenek voltak (nem látható rajtuk a jelölőkalapács nyoma), tehát a leölt sertések eredete nem igazolt, továbbá származási dokumentációval sem feleltethetőek meg.

A Nébih az üzem telephelyén, továbbá egy másik, kapacitás hiányában használt, ugyanakkor nem engedélyezett telephelyen – ahol az előállított termékek füstölése, valamint tárolás is történt – mindösszesen megközelítőleg 28,5 tonna jelöletlen, nem nyomon követhető, lejárt fogyaszthatósági idejű, valamint lejárt minőségmegőrzési idejű terméket talált.

Átmenetileg bezárták

A szakemberek a részletezett okok miatt valamennyi terméket azonnali hatállyal kivonták a forgalomból, az élelmiszer- és takarmányláncból. Egyúttal az állati eredetű termékek esetében azok megsemmisítését is elrendelték.

A Nébih a súlyos élelmiszer-higiéniai hiányosságokra való tekintettel azonnali hatállyal felfüggesztette az üzem működését. Az egység az élelmiszer-higiéniai és nyomon követési hiányosságok maradéktalan kijavítása után, a hatóság újabb, kedvező eredményű helyszíni szemléjét követően folytathatta tevékenységét.

Az eljárás folyamatban van, az ügyben milliós nagyságrendű bírság várható.

/forrás: Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal /

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más