12.7 C
Komló
2024. május 29.
spot_img
KezdőlapHírekKvíz: melyik öt baranyai várost látjuk?

Kvíz: melyik öt baranyai várost látjuk?

Baranya – Az ország településeinek kialakulását mutatja be legújabb cikkében az atlo.hu. Felismered, mely baranyai városok vannak a képeken? 

 

Látványos és részletgazdag cikkben mutatja be az atlo.hu, hogyan lehet (morfológiai és településföldrajzi szempontból) osztályozni a magyarországi településeket, mi és hogyan befolyásolta a kialakulásukat, valamint, hogy mely tájegységre mi jellemző.

Akinek van kedve, olvassa el a teljes cikket, aki viszont csak próbára szeretné tenni magát, tippelje meg, mely baranyai városok láthatók a következő képeken. (Megoldás a cikk végén.)

 

 

1.

 

2.

3.

4.

5.

 

 

…és mi jellemzi Komlót? 

A városok kapcsán – a történelmi előzmények és földrajzi adottságokon túl – a cikk többek között kitér az iparosodás szerepére is. És nem meglepő módon itt találjuk Komlót.

„Az ötvenes évektől kezdve a második világháború romjai, a városi lakosság növekedése, az erőltetett iparosítás és a kiterjedt agglomerációk kialakulása egyfelől a települések tervezett telepes bővítését, másfelől új, akár több tízezres lakosú városrészek, városok alapítását tette szükségessé.

A városalapításokra különösen az iparosítás miatt volt szükség. A legtöbb újonnan alapított város az odatelepített bánya és/vagy ipari komplexum dolgozóinak lakó(telep)városaként épült fel a kor valós vagy vélt igényei szerint, nem egyszer egy régebbi település mellé. A korábbi városmag körüli, köpenyként felépülő újvárosokra jó példa Komló vagy Várpalota, a mellételepítésekre Dunaújváros (Pentele), Tatabánya (Bánhida-Galla) és Tiszaújváros (Szederkény), a lakótelepekkel várossá összekötött falvakra pedig Salgótarján, Kazincbarcika vagy Ózd” – mutat rá a portál.

cikk végén egy interaktív térkép található, ahol bárki meg tudja nézni a saját települését – csupán a település nevét kell beírnia.

 

(A képrejtvény megoldása: 1. Mohács, 2. Pécs, 3. Sikós, 4. Szigetvár, 5. Komló)

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más