10.7 C
Komló
2024. április 21.
spot_img
KezdőlapHírekKi lesz a falu orvosa?

Ki lesz a falu orvosa?

Baranya – A magyar egészségügy nagyon nincs rendben. Egyre riasztóbbak azok az adatok, amelyek azt mutatják, hogy mennyi szakember hiányzik a magyar egészségügyből, így a háziorvosi rendszerből. Főleg fiatalokból van kevés.

– Ha Baranyában minden háziorvos, aki nyugdíj mellett dolgozik, holnap abbahagyná a munkát, összedőlne az egész ellátási rendszer – mutat rá a helyzet súlyosságára egy a baranyai megyehatár mellett élő doktornő.

Fotó: K. E.

A falvakban, főleg az aprófalvas térségekben a lakosság száma egyre csökken, így az utánuk járó normatíva is kevesebb lesz. Nehéz mindent kigazdálkodni a havi állami juttatásból, és ha minden ugyanígy megy tovább, ez csak egyre nehezebb lesz – hangsúlyozza az orvos, majd hozzáteszi: aki orvos akar lenni, főleg vidéki háziorvos, annak elhivatottnak kell lennie.

Itt nincs ötszázezres havi fizetés, a hálapénzt is el lehet felejteni. Az a romantikus kép a vidékről, ami sokak fejében ma is él, a valóságban már nem létezik. Nincs állattartás, nem hoznak tyúkot vagy fél disznót a betegek fizetség gyanánt. De nem is fogadnám el tőlük. Az emberek szegények, néhányuknak inkább én adnék szívem szerint.

Fotó: K. E.

Amíg nem lesz alapvető változás és nagyobb állami támogatás, a helyzet tovább fog romlani. Először csak orvosok tűnnek el, aztán a betegek, aztán az egész falu…

A teljes cikk a Magyar Narancsban olvasható el.

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más