25.7 C
Komló
2024. május 27.
spot_img
KezdőlapHírekKészül a Komló Lexikon, segítséget várnak a szerkesztők

Készül a Komló Lexikon, segítséget várnak a szerkesztők

Komló – Információkkal és fényképekkel lehet támogatni a könyv elkészültét.

Nagyjából kétszáz szócikk már elkészült abból az ezerből, ami a várost bemutató lexikonban fog helyet kapni. Az ötszáz oldalasra tervezett könyvben lexikonszerűen, A-tól Z-ig szócikkenként szeretnék bemutatni lakóhelyünket, az iskolák történetétől kezdve, a helyi cégeken át, a komlóiaknak kedves helyekig.

Dr. Grünwald Géza újságíró, a lexikon ötletgazdája, a múlt héten tartott ünnepi testületi ülésen a helyi lakosok segítségét kérte a kötet elkészítéséhez:

“Úgy gondolom, Önök közül sokaknak van otthon a házikönyvtárukban egy olyan könyv, amelyben szó esik Komlóról. A városról, amelyről tudjuk, hogy lassan 800 éves múltja van, hogy ezen évszázadok többségében egy kis faluban, többnyire pár százas közösségben éltek, dolgoztak az akkoriban itt élők. Azt is mindenki kapásból mondja, hogy a 19. század végén a Jánosi Engel Adolf elindította bányászkodásnak köszönhetjük a várossá válást.

Pár hónappal ezelőtt kilencen, Jakab Rózsa, Harnóczy Márti, Steinerbrunner Ibolya, Hoppa Józsi, Grünvald Matyi, Cserdi Bandi, Korbuly Tádé, Péter Szabó Zoli és jómagam arra az ötletre jutottunk, hogy létrehozzuk azt a könyvet, amiben minden benne lesz, ami Komló. A múlt és a jelen egyaránt. Azt a célt tűztük magunk elé, hogy lexikonszerűen, A-tól Z-ig szócikkenként megalkotunk egy könyvet, mi mindent jelentett és jelent ma ez a település, ahol élünk. Nem mesélünk, hanem szigorúan a tényekre építve megírjuk városunkat, megírjuk a Komló Lexikont.

Mondok néhány példát: megírjuk a történetét azoknak az oktatási intézményeknek, ahol a kezdeti tudást szereztük, bemutatjuk azokat a cégeket, amelyekben dolgozva megteremtettük a szükséges anyagiakat, felidézzük azokat a helyeket, ahol egykoron a szabadidőnket töltöttük. Azokról az időkről szólnak majd a sorok, amikor a kenderföldi iskolában 1600 diák tanult, több mint ma az egész városban, ott lesznek a dokumentumok Béta, Kossuth, Zobák, a Karbantartó, a Központi Gépüzem vagy éppen a Carbon fontosságáról. A majdani olvasók végig követhetik, mi is történt az egészségügyi intézményekben, felidézzük a ma már csak emlék komlói mozik történetét, de magyarázatot akarunk adni arra is, hogyan alakult ki az életünk részévé vált fújás, tudják, amikor műszakváltáskor, reggel hatkor, délután kettőkor és este tíz órakor megszólal az erőmű gőzdudája. Leírjuk, mit is jelentett a bumli, a bányászok réme, mit rejtett a pindli, ami nélkül nem engedte schichtre menni párját a kislány, az asszony, aki szívében bányász volt.

A példák hosszan sorolhatók, hisz az előbb említett szövetkezés, a felsorolt emberekből létrehozott szerkesztő bizottság jóvoltából azóta kábé kétszáz szócikk el is készült abból az ezerből, amit elképzelésünk szerint meg kell írni, hogy elmondhassuk, megmutattuk Komlót. Ötszáz könyvoldalon szeretnénk  500 vagy éppen 2000 karakterben bemutatni azokat az embereket, akiknek a várost köszönhetjük. Többszáz arra érdemes személy életújának rövid, tényszerű felidézésével akarunk adózni elhunytak és élők előtt. Többszáz fotóra lesz szükségünk a tények, az emlékek bemutatásához.

Tudjuk, nem akármilyen feladatra vállalkoztunk. De eltökéltek vagyunk. És reméljük, megkapjuk a segítséget Önöktől is. Számtalan ötletre várunk, mit is kellene felvennünk a szócikkek sorába. Olyanokat, amik nekünk nem jutottak eszünkbe. Számtalan adatot kaphatunk meg a házi archívumokból, a dokumentálható emlékekből. Szeretnénk, ha ezeket eljuttatnák hozzánk, hogy gazdagíthassuk a könyvet. Hisz mi kutatjuk, milyen hosszú volt Bétától a szénosztályozóig a 90-es évek végén lebontott kötélpálya, miközben lehet, hogy Önöknek kezükben van egy dokumentum, ami pontos adattal szolgál. Száz és száz hasonló dologban fogunk segítséget kérni Önöktől, elsősorban a ma már szinte mindenki által használt közösségi médián keresztül, de azt hiszem, joggal remélem, hogy a szerkesztő bizottság tagjai közismert komlaiak, akiket bármikor meg lehet szólítani.

Létrehoztuk a Komló Lexikonért Alapítványt, amelynek kuratóriuma azért dolgozik, hogy az ötlet maradéktalanul megvalósulhasson. Nem merünk dátumot mondani a lexikon megjelenésére. Azzal számolunk, hogy optimális esetben 2024 végén kézbe vehető lesz a könyv, de az sem kizárt, hogy 2026-ban a várossá nyilvánítás 75. évfordulóját köszöntjük vele. A nekünk példát mutató Pécs Lexikon három évig készült. A bonyhádiak nyolc évig dolgoztak a sajátjukon. Aki ismeri a komlói szerkesztők életkorát, tudja, nem érünk rá bíbelődni, ha kapkodni nem is, de igyekeznünk kell. Ezért kívánok minden jelenlévőnek, minden jelenlegi és majdani segítőnknek jó egészséget” –  nyilatkozta a lexikon ötletgazdája.

Bővebb információk a projekt Facebook oldalán érhetők el, a szerkesztőkkel is itt lehet kapcsolatba lépni.

/címlapképünk illusztráció, forrás: 7300/

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más