19.7 C
Komló
2024. május 23.
spot_img
KezdőlapHírekA karácsony 2 napos, a szegénység non-stop

A karácsony 2 napos, a szegénység non-stop

Őszi tanszergyűjtő akciónk után megpróbálkoztunk egy karácsonyi adománygyűjtéssel is. Azt hittük, jó érzés lesz adni. Tévedtünk.

A 7300.hu/Napi Komló mögött nem áll se önkormányzat, se cég, se egyesület. Évekkel ezelőtt azért indult, mert szerettünk volna egy felületet, ahol olyan hírek is megjelenhetnek a várossal kapcsolatban, amelyek máshol nem. Csak hobbi volt, és ma is az.

Néha viszont elfog minket a vágy, hogy ne csak betűkkel segítsünk, de tettekkel is. Ősszel tanszereket gyűjtöttünk rászoruló gyerekeknek, majd úgy döntöttünk, karácsonykor az idősek otthona lakóit lepjük meg az olvasóink segítségével.

Meghirdettük az akciót többször is, október óta folyamatosan. Bár sokan jelezték, hogy segítenek, végül mindössze 10-15 ember állta a szavát. Ez arra volt elég, hogy 4 intézmény helyett egybe vigyünk adományokat. Azt a tanácsot kaptuk, hogy a Pécsi út 42-be menjünk, ahol a Családok Átmeneti Otthona is van. Így tettünk.

December 18-án néhány doboz könyvvel és ajándéktárggyal, valamit több szatyor gyümölccsel és édességgel (avagy a szegényebbeknek luxuscikkel) kerestük fel az intézményt. A lakók már vártak minket, mi pedig, rövid bemutatkozás után, az intézményvezető javaslatára kiosztottuk a holmikat. Igyekeztünk úgy elosztani, hogy mindenkinek jusson valami. A könyvek a közös könyvtárba kerültek, onnan kölcsönözhetik majd ki az intézmény lakói.

Az örömteli érzés azonban, ami ajándékozáskor fogja el az embert, ezúttal elmaradt. Mert túl hamar elfogyott az ajándék, és bár adtunk volna még bármennyit, nem volt mit…  Pedig szükség lett volna rá.

Kiszolgáltatott gyerekek, idősek, akik 20-30 ezer forintokból élnek, akik, ha vesznek valamit, a következő hónapban kétszeresen érzik meg a kiadott forintok hiányát. Napjában több százan mennek az intézmény mellett busszal, kocsival, gyalog, és valószínűleg fogalmuk sincs, milyen szegénységet, milyen sorsokat takarnak el előlük a falak. Mi most láttuk, és még csak a felszínt, de már elég volt ahhoz, hogy azon tűnődjünk, valamikor, valahogy még vissza kellene jönni ide.

Mert a karácsony, az ünnepi hangulat hamar elmúlik, de a szegénység, a nélkülözés nem – az 365 napos.


Hálásan köszönjük azoknak, akik mellénk álltak, és küldtek valamit a rászorulóknak! Többségük nem vállalta a nevét, de mi szeretnénk legalább a kezdőbetűikkel megemlékezni róluk. 

H.B.B., K.J.É., L.T-né, L.L., B.Cs. és párja, K.F.Á., T.K., S. A, K-L.E., M.E., B.B.,  a Gagarin Általános Iskola 3.a osztályos tanulói, a New Generation tánccsoport, a Pécsi Kodály Zoltán Kollégium. 

 

 

 

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más