12.7 C
Komló
2023. március 26.
KezdőlapHírekJúniusban kezdik az új buszpályaudvar építését, jelentős változásokra számíthatnak a közlekedők

Júniusban kezdik az új buszpályaudvar építését, jelentős változásokra számíthatnak a közlekedők

Komló – Megújul a komlói buszpályaudvar, a munkálatok már a jövő hónap elején megkezdődnek.

Június 6-tól markáns változásokra számíthatnak a városban élők, ugyanis megkezdik a régóta várt felújítási munkálatokat a buszpályaudvaron. A munkaterület átadásának hivatalos dátuma június 8., de az új forgalmi rendet már két nappal előtte bevezetik, hogy legyen idejük felkészülni az utazóknak. A polgármester arra kéri a lakosokat, hogy az elkövetkezendő időben senki ne rutinból közlekedjen, mindenkitől nagyobb odafigyelést kér, mert az is előfordulhat, hogy időközben többször is változni fog a forgalmi rend. Ezekről időben tájékoztatást kapnak majd a lakosok.

A közel bruttó 640 milliós beruházást nagyrészt uniós forrásból valósítja meg az önkormányzat. A 380 millió forintos elnyert uniós támogatás mellett fennmaradó összeget a város közösen, konzorciumi partnerével a Volánbusz Zrt.-vel fedezi. Polics bízik abban, hogy a beruházással a város költségvetésére nehezedő 215 millió forintos terhet, vagy legalábbis egy jelentős részét átvállalja az állam. Ezzel kapcsolatban a polgármester már megtette a szükséges lépéseket, reméli, hogy hamarosan megszületik a kormánydöntés a beruházás támogatása kapcsán.

Polics József és a kivitelező cég vezetője, Kalamár József ünnepélyesen aláírták a szerződéseket. Kispál László alpolgármester (kép bal oldalán)

A beruházás során Komló belvárosában elhelyezkedő, az 1970-es évek elején üzembe helyezett, nagy számú helyi és helyközi közösségi közlekedési járatokat fogadó és indító, mára már jelentősen amortizálódott buszpályaudvar kerül teljeskörűen megújításra. A beruházással érintett terület összes jelenlegi felépítményének bontását követően új kétszintes épület kerül megépítésre, melynek földszintjén váróterem és forgalmi iroda, jegypénztár, nyilvános wc, raktárak és egyéb szükséges helyiségek, a felső szintjén pedig a helyi és helyközi közösségi közlekedést szolgáltató Volánbusz Zrt. forgalmi irodája kerül kialakításra.

A pályaudvar jelenlegi állapotában.

Az induló állomások teljes területén perontető épül, a területen jelenleg autóbusz parkolóként használt részen pedig fogadó peron kerül kialakításra. A terület legnagyobb részén a nagy igénybevétel miatt bazalt beton burkolat épül, a kevésbé terhelt területeken pedig az aszfalt burkolat kerül megújításra, gyalogos átkelők létesülnek, valamint a zöld terület is megújításra kerül. A beruházás tervezése során rehabilitációs szakmérnök került bevonásra, így a megvalósuló létesítményt a mozgásukban korlátozottak is megfelelően fogják tudni használni. A projekt során a mai igényeket és előírásokat kielégítő információs rendszer kerül kialakításra.

Az munkálatok befejezésére 16 hónapja van a kivitelezőnek, ha minden a terv szerint alakul, jövő év végére átadják a megújult területet.

 

Fotók: a szerző felvételei.

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img

Minden más