21.7 C
Komló
2024. június 16.
spot_img
KezdőlapHírekHűtlen kezelés: még csak ki sem hallgatták a polgármestert

Hűtlen kezelés: még csak ki sem hallgatták a polgármestert

Komló – Hárommillió forint helyett tízmillióért vett bányászati eszközöket a komlói önkormányzat. A hűtlen kezelés gyanúja miatt indított nyomozás során azonban a polgármestert ki sem kérdezték, amikor meg muszáj lett volna, gyorsan lepasszolták, majd megszüntették az ügyet.

Valószínűleg mindenkinek dereng, milyen körülmények között vették meg a könyvtár udvarában álló bányász emlékhely darabjait. Akinek nem, az IDE kattintva felfrissítheti az emlékeit.

A szuper üzletről beszámoló cikk nyomán feljelentést tettek a  komlói önkormányzat ellen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt. A nyomozást a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Igazgatóság Gazdaságvédelmi Osztálya folytatta le lefokozott ügyészi felügyelet mellett. Az eljárást február 5-én megszüntették.

Néhány mondat a nyomozásról:

  • Bár az előterjesztést Polics József (Fidesz) polgármester készítette, ő indítványozta a napirendi pont (és ezzel együtt a 10 millió forintos vételár) elfogadását is, sőt, a vállalkozóval történő egyeztetés is a részvételével zajlott, az egész nyomozás során SENKI sem hallgatta ki.
  • Kikérdezték viszont Komló város jegyzőjét, az aljegyzőt, a vállalkozót, a volt polgármestert, a közbeszerzési bizottság elnökét, sőt, még két önkormányzati képviselőt is. A polgármestert, azaz az egész adásvétel főszereplőjét nem.
  • Az eljárás során egy igazságügyi szakértő is megvizsgálta a bányászati eszközöket, és egy szaktanácsadó segítségével megállapította, hogy a becsült értékük mindösszesen 3,7 millió (!) forint. A vételár ehhez képest tízmillió forint volt. Később arra jutottak, hogy a bányászati ereklyék árát felbecsülni sem lehet.
  • Tavaly novemberben, tíz hónappal a nyomozás megkezdése után a Baranya megyei főügyész rájött, hogy jóban van Policcsal, és elfogultság miatt kérte az ügy áthelyezését.
  • Az ügyet Szigetvár után a Szekszárdi Járási és Nyomozó Ügyészség kapta meg. Ők tájékoztattak, hogy a nyomozást a rendőrség megszüntette bűncselekmény hiánya miatt. Meglepő lenne, ha a határozatot az ügyészség hatályon kívül helyezné, és további nyomozást rendelne el.

Mi ebből a tanulság?

– Adj el valamit az önkormányzatnak, amiről nem bizonyítottad, hogy a tiéd.

– Köss ki egy árat, elég csak hasra ütésre, hiszen az értéke úgyis felbecsülhetetlen. Ha egy szakértő megállapítja, hogy nem ér annyit a holmi, akkor is ragaszkodj az árhoz.

– Ha önkormányzat vagy, építs be egy fix emlékműbe kölcsönkért tárgyakat. Majd vedd meg azokat szakértői vélemény nélkül annyiért, amennyit az eladó meghatároz. Mindezt persze közpénzből. Ha kiderül, hogy nem ér annyit a megvásárolt tárgy, akkor is vedd meg újra ugyanannyiért.

– Ha nyomozást folytatsz, hallgass ki mindenkit, kivéve az egyik főszereplőt. Amikor gyanúsításra kerülne sor, szüntesd meg a nyomozást.

– Mindez nem hűtlen kezelés.

Via: Magyar Narancs

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más