15.7 C
Komló
2023. március 22.
KezdőlapHírekHoppál nyugodtan alhat - legalábbis egyelőre

Hoppál nyugodtan alhat – legalábbis egyelőre

Komló – Úgy tűnik, nem lesz összefogás ellenzéki részről Baranya 2. számú választókerületében. Kiderült ugyanis, hogy senki nem tervezi a visszalépést. Ez persze a Fidesznek kedvez, de a meccs majd csak a választások után lesz lefutott.

Ahogy arról pénteken beszámoltunk, a Közös Ország Mozgalom által végeztetett felmérés szerint a Baranya 2.sz választókerületében csak akkor van esélye az ellenzéknek nyerni, ha a jelöltek megegyeznek és visszalépnek egy jelölt javára. A KOM szerint – bár koordináció nélkül a jobbikos Gyimesi Gábor kaphatja arányaiban a legtöbb szavazatot – összességében mégis Hohn Krisztina, az LMP-Új Kezdet jelöltje tudná leginkább megszorongatni a fideszes Hoppál Pétert. Emögött főként az átszavazási hajlandóság állhat. Hohn Krisztinát (46%) a DK-s Nagy Ferenc (44%), Gyimesi Gábor (Jobbik) és Berkecz Balázs (Együtt) követi 42%-kal, végül a sort Körömi Attila (Momentum) zárja (36%). Ha viszont a visszalépésekre nem kerül sor, a legtöbb szavazatra esélyes Gyimesi is csak a szavazatok 21%-át szerezheti meg, szemben Hoppál 45%-ával.

A helyzet tehát ugyanaz, mint az ország több más választókerületében: ha egy ellenzéki jelölt indul, akkor jó eséllyel lehet új országgyűlési képviselője a Baranya 2-nek, ha nem, akkor szinte biztos, hogy marad a Fideszé.

Az ellenzéki jelöltek egy része a komlói vitafórumon – Bíró Károly azóta visszalépett

Berkecz Balázs szombat esti blogbejegyzéséből azonban kiderül, összefogásról egyelőre szó sincs. Bár látszólag minden jelölt hajlandó lenne tárgyalni, az egyeztetésre mégsem kerül(t) sor. Leginkább az LMP és a Momentum jelöltje volt nyitott a vitára, a Jobbik és a DK azonban elzárkózott ettől.

Marad tehát a jelenlegi felállás: egy fideszes jelölttel szemben számtalan másik. Hoppál Péter nyugodtan alhat, pozícióját egyelőre semmilyen veszély nem fenyegeti.


VÉLEMÉNY – Van megoldás?

Nos, amikor a Fidesz módosította a választási törvényt, átrajzolta a választókerületek határait, pontosan tudta, mennyire megnehezíti az ellenzék dolgát. Ha csak utóbbinál maradunk: hogy lehetne könnyen választani a Baranya 2.-ben, amikor mások az ismert és támogatott politikusok Pécsett és Komlón, mások a problémák és a lehetőségek (Kozármislenyről és a falvakról már nem is beszélve)? Nehéz olyan kompromisszumot kötni, ami mindenkinek megfelel. Nyilván a jelölteknek sem könnyű lemondaniuk mindarról, amiért elhatározták, hogy indulnak a választásokon, legyen az hit, meggyőződés, terv, program vagy akár anyagi biztonság.

És akkor ott vannak a választópolgárok. Mind különbözőek vagyunk, mások a prioritásaink, az életfelfogásunk, a körülményeink. Ha szimpatizálunk egy párttal, azért tesszük, mert úgy érezzük, ők képviselik mindazt, amit nekünk fontos. Jogos a kérdés, hogy miért mondanánk le erről egy másik párt/jelölt javára?  

Szóval, egyáltalán nem könnyű azoknak, akik kormányváltást szeretnének.

Én csak azt tudom tanácsolni, mindenki döntsön a saját belátása szerint. Aki úgy érzi, nem akar változást, szavazzon a Fideszre. Aki másik pártban bízik, szavazzon arra. Ha hisz a taktikai szavazás erejében, támogassa a közvélemény-kutatások szerinti legesélyesebb jelöltet. Minél többen megyünk el szavazni, annál nagyobb az esélye, hogy olyan végeredmény születik, ami demokratikus, ami az emberek többségének megfelel.

Ne feledjük: akárhány jelölt indul, végül a választók döntenek, nem a pártok.

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img

Minden más