8.7 C
Komló
2024. április 21.
spot_img
KezdőlapHírekHavazás, eső, megáradt patakok, útlezárás

Havazás, eső, megáradt patakok, útlezárás

Baranya – A szombaton nagy mennyiségben lehullott csapadék miatt Magyaregregyen kiöntött a patak és betört a házak udvaraiba, pincéibe. A lakosság homokzsákokkal védekezik. A Vékény-Kárász közötti útszakasz járhatatlanná vált vízátfolyás miatt. Pécsett, a keleti városrészben szintén megáradt patakkal  küzdenek az illetékesek. Cikkünket frissítjük.

 

2018.03.18. Vasárnap reggel:

A nagy mennyiségű csapadék miatt szombaton Baranya megye hét településén kellett védekezni. A munkálatokhoz eddig 1160 darab homokzsákot használtak fel. Elzárt település nincs. A védekezésben összesen 85 fő önkéntes vett részt.

  • A Kárász és Vékény települést összekötő 6541. számú utat lezárták vízátfolyás miatt, azonban a települések kerülő úton megközelíthetőek. A két településen 300-300 darab homokzsákot használtak fel a védekezéshez. (Információink szerint reggelre feloldották a korlátozást.)
  • Cserdi település külterületén a 6601. számú utat a vasúti kereszteződésnél a gépjármű forgalom elől elzárták elöntés miatt, ez azonban a Pécs-Budapest vasútvonal forgalmát nem érinti.
  • Magyarhertelenden egy önkormányzati utat markolóval vágtak át, így homokzsákos védekezésre nem volt szükség. Az érintett lakóingatlanok szomszédos utcákból megközelíthetőek.
  • Szászváron négy ház bevédésére volt szükség, ehhez 400 darab homokzsákot használtak fel. A védekezést a pécsi katasztrófavédelmi megbízott irányította.
  • Pécs-Vasason egy lakóépület bevédésében a Pécsi Kutató-Mentő és Tűzoltó Egyesület, polgárőrök és a pécsi hivatásos tűzoltók is közreműködtek.
  • Orfűn egy lakóépület bevédését 160 darab homokzsák felhsználásával végezték el a hivatásos túzoltók segítségével.
  • Óbánya településen egy eldugult áteresz okzott problémát, amit az önkormányzat egy munkagéppel szüntetett meg.

A káresemények miatt kitelepítésre, kimenekítésre nem volt szükség, személyi sérülés nem történt.

Forrás: Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Olvasónk beszámolója szerint Magyaregregyen is levonult az ár, így fest most a település:

Fotók: Mailach Márk

Mi várható a továbbiakban?

VASÁRNAP NAPKÖZBEN ÉS ESTE

HAVAZÁS: A nap első felében fokozatosan gyengül, majd a legtöbb helyen megszűnik a havazás (ált. lepel – 4 cm) A délkeleti tájakon további vegyes csapadék sem kizárt. Északkeleten (főként Borsodban és Szabolcsban) kora délutánig még további 5-10, néhol esetleg 10 cm-t meghaladó hó hullhat.

GYENGÜLŐ SZÉL, EGYRE TÖBB HELYEN MEGSZŰNŐ HÓFÚVÁS: Vasárnap napközben fokozatosan veszít erejéből a szél, de északkeleten még délután is lehetnek 60 km/h körüli lökések, hófúvás elsősorban ott, és nyugaton fordulhat elő.

Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat


2018.03.17. Szombat este írtuk:

A Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatása szerint Baranya megyében Vékény és Kárász között, valamint Cserdi településen a vasúti kereszteződésnél vízátfolyás akadályozza a gépjárműforgalmat.
Vékény és Kárász között, a 6541. számú úton 21 óra 30 perc óta nem lehet a közúton közlekedni. Vékény Bonyhád felől, míg Kárász Zobákpuszta felől közelíthető meg.

Cserdi településen a 6601. számú úton, a vasúti kereszteződésnél akadályozza vízátfolyás a közlekedést, ezért a gépjárműforgalmat 21 óra 40 perctől leállították.

A 6-os főúton, Pécsen a 197-es km-nél két személygépkocsi ütközött össze. Mindkét irányban csak a külső sávon lehet közlekedni. (utinform.hu)

 

Mi várható a továbbiakban?

NAGY MENNYISÉGŰ CSAPADÉK:

További jelentős csapadékra kell számítani. A várható mennyiség általában 5-15 mm, a Dunántúl déli felén pedig 15-25 mm hullhat területi átlagban. Az éjszaka első felében délkeleten néhol zivatar is kialakulhat.

HAVAZÁS ÉS HÓFUVÁS, VIHAROS SZÉL:

Éjjel egyre nagyobb területen havazásba vált a csapadék. Vasárnap reggelig a legtöbb helyen összefüggő hótakaró alakul ki. Ennek vastagsága egy délnyugati-északkeleti tengely mentén, nagyjából a Paks-Záhony városok közti széles sávban lehet a legnagyobb, akár 10-15 cm körüli, míg a Dunántúlon 5-10 cm a legvalószínűbb. Elsősorban Borsodban és Szabolcs nyugati felén 20 cm-t meghaladó hó is hullhat. Az előbb említett sávtól délkelet felé haladva gyorsan csökken a várható hó mennyisége, Békés megye és környéke esetleg ki is maradhat a havazásból.

Hófúvásra általában az ország északkeleti felén és a Nyugat-Dunántúlon készüljünk. Erős hófúvásra vasárnap reggelig az Északi-középhegységben és annak előterében, kiemelten a Hernád és a Bodrog völgyében, az Alföld északi felén, és néhol a Nyugat-Dunántúlon is számíthatunk. Ezeken a részeken viharos (60-85 km/h, kis területen akár efeletti) széllökések valószínűek. A havazás által kevésbé érintett Dél-Alföldön is előfordulhatnak helyenként 70 km/h körüli széllökések északkeleti irányból, ennek a régiónak az északi, északnyugati felén várható estétől hófúvás.

 

Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat

A nyitókép illusztráció, forrás: pixabay.com

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más