2.7 C
Komló
2023. december 07.
KezdőlapHírekHadházy: Polt Péter az aláírásgyűjtés legnagyobb támogatója

Hadházy: Polt Péter az aláírásgyűjtés legnagyobb támogatója

Komló – Utcafórumot tartott csütörtök délután Hadházy Ákos Komlón, ahol komlói és pécsi momentumosokkal együtt aláírásokat is gyűjtött az Európai Ügyészséghez való csatlakozáshoz. A Kossuth Lajos utcában portálunknak is sikerült elcsípnie egy rövid interjúra.

 

– Annak, aki aláírja a támogató íveket, rögtön feltűnhet, hogy nagyon kevés személyes adatot kell megadni.

– Igen, ez a GDPR miatt van, csak a legszükségebb adatokat kérhetjük és kérjük el: nevet, lakcímet, aláírást. Ezekből már azonosítható az adott személy.

– Akkor tehát így is hiteles az aláírás?

– Igen.

– És mi lesz az összegyűjtött ívek sorsa?

– Minden aláírás hozzám fog kerülni, azokat nem adjuk át semmilyen hivatalnak. Bemutatjuk viszont közjegyzőnek és az Európai Unió képviselőinek is. Auditálni egy független, valószínűleg külföldi cég fogja. Ennek ellenére természetesen bárki, a kormánypárt képviselői is megtekinthetik az íveket – fotókat azonban nem készíthetnek majd róluk. Nincs tehát félnivalójuk azoknak, akik támogatják az Európai Ügyészséghez való csatlakozást az aláírássukkal. És amúgy sincs! Nem szabadna senkinek félnie Magyarországon amiatt, hogy kiáll egy ügy mellett.

– És mi lehet a hatása az aláírásgyűjtésnek? Hiszen jogkövetkezménye nincs.

– Ha sokan írjuk alá, akkor egyrészt nyomást gyakorolhatunk a kormányra. Másrészt világossá tehetjük az unió számára is, hogy az itt élők jelentős részének nem tetszik mindaz, amit lát: a kormány holdudvarának mérhetetlen gazdagodását, a hatalmas korrupciót.

 

A Momentum pécsi és komlói szervezete is támogatja az aláírásgyűjtést.

 

– Na de tényleg működhet ez? Hiszen ott van például az OLAF által is kifogásolt ELIOS-ügy, amit a Polt Péter vezette főügyészség épp a napokban söpört le az asztalról bűncselekmény hiányára hivatkozva. Hiába látja az Unió is, hogy mi folyik itt, nem igazán tesznek/tehetnek ellene semmit.

– Nincs nagyobb támogatója az aláírásgyűjtésnek, mint Polt Péter. Az ő tevékenysége a legjobb példa arra, hogy milyen nagy szükségünk van az Európai Ügyészségre. Az elmúlt években az Unió valóban nem lépett fel érdemben, ez viszont most változik: egyrészt elindították a 7-es cikkely alkalmazását Magyarországgal szemben, másrészt nagyobb szigorral kezelik a kifizetéseket. Ha nem bizonyítunk az EU felé, hogy próbáljuk rendezni a dolgainkat, akkor bizonyos támogatásokat visszatarthatnak. Ez pedig hatalmas hiányt okozhat az államháztartásban, ami viszont már súlyos következményekkel, szankciókkal járhat.

– Az emberek hogy látják ezt?

– Már több mint 200 ezer aláírásunk és számtalan önkéntesünk van, ami azt hiszem, elég meggyőző. De ha év végéig nem gyűlik ösze az egymillió aláírás, akkor sincs gond, folytatjuk tovább az Európai Uniós választásokig.

– A vidékjárás során felszínre bukkant bármilyen probléma, ami eddig rejtve volt?

– Én eddig is sokat jártam vidéken, sok meglepetés nem ér. De ami egyre nyilvánvalóbb, hogy nemcsak a kivándorlás, de az országon belüli elvándorlás is komoly problémákat okoz. A kisebb települések elnéptelenednek, míg egyes nagyobb városok mint Győr vagy Sopron – és persze Budapest – egyre zsúfoltabbak lesznek. De vidéken is ugyanolyan emberek élnek, mint a fővárosban, ugyanúgy látják a problémákat és szeretnének tenni ellene. Talán ezért is lehet, hogy egy nyolcezres kisvárosból ma 2000 aláírást hozhattunk el.

 

A standoknál szinte mindig állt valaki – Komlón is sok aláírás gyűlt össze.

 

Fotók: Schell Bence

 

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img

Minden más