19.7 C
Komló
2024. május 23.
spot_img
KezdőlapHírekHa nincs összefogás, Hoppál nyer

Ha nincs összefogás, Hoppál nyer

Komló – Valószínűleg sokan meglepődtek, amikor kiderült, hogy a „szoci fellegvárban”, vagyis a komlói választókerületben idén nem indított jelöltet az MSZP. Ennek hátterében a DK-val kötött alku áll. Eddig is sejthető volt, hogy ezzel nagyjából le is mondott a választókerület megnyeréséről az ellenzék, de most, a Közös Ország Mozgalom (KOM) felmérése után szinte biztosan kijelenthetjük: csoda kell ahhoz, hogy ne Hoppál Péter vigye a szavazatok többségét.


Ahogy azt megírtuk, a Baranya 2. sz. választókerület Pécs egy részéből, Komlóból, Kozármislenyből, valamint több faluból áll. 2014-ben Szakács László (MSZP) ugyan hozta a komlói részt, Pécsett nem tudott elég szavazatot gyűjteni, így Hoppál Péter (Fidesz) végül épphogy be tudta húzni a körzetet.

Idén viszont Szakácsot nem indították, helyette a DK-s Nagy Ferenc indul, akinek azonban látszólag semmi esélye hasonlóan jó eredményt elérni. A KOM felmérése szerint mindössze a szavazatok 16%-val bír eddig. Gyimesi Gábor (Jobbik) 21%-ot szerezne, Hohn Krisztina (LMP-Új Kezdet) 11%-ot. Berkecz Balázs (Együtt) 6%-ot, míg Körömi Attila (Momentum) 1%-ot. Ezzel szemben Hoppál 45%-on áll, vagyis a jelen állás szerint simán nyerni fog.

 

A KOM további felméréseket is végzett (átszavazási hajlandóság, rejtőzködő szavazók stb.), amelyek alapján a következőkre jutott:

Ellenzéki együttműködés esetén az LMP-s jelölt tudná a leginkább megszorongatni Hoppált, ugyanis Hohn Krisztina 46%-ot érhetne el a Fidesz-KDNP jelöltje ellen egy szemtől szembeni csatában. Őt követi Nagy Ferenc, a DK jelöltje.

Ellenzéki együttműködés nélkül a jobbikos Gyimesi Gábornak van esélye a legjobb eredményt elérnie a választáson, ám ez nem lesz elég Hoppál leváltásához.

Összegzés: ha az ellenzék összefog, és a jelöltek visszalépnek Hohn Krisztina javára, akkor az átszavazók segítségével megverhető lenne a Fidesz. Ha ez nem történik meg, akkor szinte biztosan Hoppál marad a kerület országgyűlési képviselője.


A KOM teljes elemzése ITT olvasható.

Arról, hogy kik indulnak még a kerületben, és miért lépett vissza Bíró Károly, ITT írtunk.

A jelöltek egy, a 7300/Napi Komló által szervezett vitán mutatkozhattak be, az erről készült felvétel megtekinthető a Napi Komló Facebook oldalán.

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más