25.7 C
Komló
2024. május 27.
spot_img
KezdőlapHírekFontos információk a vasárnapi választáshoz

Fontos információk a vasárnapi választáshoz

Most vasárnap, április 3-án tartják Magyarországon az Országgyűlési Választásokat, ezért összeszedtünk pár fontos információt a voksolással kapcsolatban.

Szavazni április 3-án reggel 6 órától este 19 óráig lehet a 22 komlói szavazókör egyikében. Hogy ki hova tartozik azt ide kattintva lehet megnézni. A voksoláshoz minden 18. életévét betöltött magyar állampolgárnak joga van, kivéve, ha bűncselekmény elkövetése, vagy belátási képességének korlátozottsága miatt kizárták a választójogból.

Mi legyen nálad?

A szavazáson való részvételhez szükséges valamilyen érvényes személyazonosító okmány, ez lehet személyazonosító igazolvány, útlevél vagy vezetői engedély.

Egy korábbi kormányrendelet értelmében valamennyi, 2020. március 11. napján vagy azt követően 2022. május 31. napjáig lejárt vagy lejáró személyazonosító igazolvány, vezetői engedély és útlevél 2022. június 30. napjáig érvényes.

Kire lehet szavazni?

Az Országgyűlési Választáson két helyre lehet behúzni az x-et. Az egyéni választókerületi képviselőjelöltekre, illetve országos párt- vagy nemzetiségi listára lehet szavazni. Vagyis szerepelni fognak a szavazólapokon a jelöltek nevei, és a különféle pártok (jelölőszervezetek) is. Ezek közül választhatunk egyet-egyet. Az országos lista szavazólapja a következőképpen fog kinézni:

A 2022-es választás országos pártlistás szavazólapja / Fotó: Mohai Balázs / MTI forrás: Telex/

A szavazás menete

  • Érvényesen szavazni csak a hivatalos, a számláló bizottság által lepecsételt szavazólapon lehet, a szavazólapon szereplő jelöltre és listára.
  • A felsorolt jelöltek és listák közül csak egyet lehet választani, ha több jelöltet is választanak érvénytelen lesz a szavazat.
  • Érvényesen szavazni a jelölt neve melletti, illetve a lista neve feletti körbe tollal írt két, egymást metsző vonallal lehet (X vagy +).

Városunkat is magába foglaló Baranya 2-es választókerületben összesen 77 078 választásra jogosult személy voksolhat 8 jelöltre, és 6 listára.  Vasárnap nagy valószínűséggel a legnagyobb verseny Hoppál Péter a FIDESZ-KDNP és Szakács László a közös ellenzéki összefogás (DK–Jobbik–Momentum–MSZP–LMP–Párbeszéd) jelöltje között fog zajlani.

A választás napján ahogy az eddigi években is élő közvetítéssel jelentkezünk a 7300.hu-n. Kövessétek velünk az eseményeket!

/címlapkép: Mohai Balázs MTI/

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más