2022. június 29.
KezdőlapHírekFontos ellenőrizni a kéményeket, hogy elkerülhetők legyenek a tragédiák

Fontos ellenőrizni a kéményeket, hogy elkerülhetők legyenek a tragédiák

Ahogy hűvösebbre fordul az idő egyre többen kezdenek el fűteni. Mielőtt azonban bekapcsolnánk a fűtést fontos ellenőrizni a kéményünket és fűtőeszközeinket.

A tűzoltóknak idén eddig 702 kéménytűznél kellett intézkedniük a katasztrófavédelem tájékoztatása szerint. Az ilyen esetek leggyakoribb oka, a koszos kémények falán lerakódott korom és kátrány meggyulladása. Minden hatodik lakástűz kéményben keletkezik – teszik hozzá a közleményben.

A lakás tüzek mellett a szén-monoxid-mérgezéses esetek száma is megnő ilyenkor. Tévhit, hogy csak a régi gázkazánoknál jelentkezhet ez a probléma, minden nyílt égésterű fűtőeszköz és vízmelegítő forrása lehet a mérgező gáznak, amennyiben nem biztosított a megfelelő levegő-utánpótlás. A kandalló, a cserépkályha, illetve a vegyes tüzelésű kazán, a konvektor és a fali vízmelegítő is lehet nyílt égésterű. Ezért a katasztrófavédelem azt tanácsolja, évente legalább egyszer érdemes szakemberrel megnézetni a fűtést és a vízmelegítőket, illetve beszerezni egy megbízható szén-monoxid-érzékelőt. Ezek listája itt található meg.

A kémények javasolt ellenőrzési gyakorisága gázos fűtés esetén kétévente, szilárd tüzelés esetén évente egy alkalom. Akik családi házban élnek és a családi házba nincs bejegyezve semmilyen vállalkozás, azok számára a kéményseprés ingyenes.

Az ingatlantulajdonosnak kell időpontot foglalnia a kéményseprésre, az pedig településenként változó, hogy egy kéményseprőcég, vagy a katasztrófavédelem végzik az ingyenes kéményseprést. Komló területén a katasztrófavédelem az illetékes, időpontot foglalni pedig ide kattintva lehet.

/forrás: Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság/

/címlapkép: Szőke Péter, BM OKF/

További cikkeink
- Hirdetés -spot_img

Minden más

Random